Här lyser norrskenet upp den bohuslänska himlen

Att få se norrsken i Västsverige tillhör inte vanligheterna.
Men under helgen kunde de som var uppmärksamma få njuta av det färgstarka ljusfenomenet i Bohuslän – och har man tur är det fortfarande inte försent.

ANNONS
|

Ljusfenomenet norrsken är vanligast förekommande i norra Sverige. Men med rätt förutsättningar kan man få njuta av det även längre ner i landet. Högtryck i kombination med klara kvällar och nätter gjorde att man kunde se norrsken i olika delar av Bohuslän under helgen.

En av dem som lyckades fånga fenomenet på bild var Nils-Peter Widing som fotade från strandpromenaden i Lysekil.

– Det är inte första gången jag fotar norrsken men det här var en av de absolut bästa gångerna för det är sällan som det är så mycket norrsken som det var nu, säger Nils-Peter Widing.

ANNONS

Bilderna har han delat med sig av på Facebook och även SVT Väst har publicerat dem.

– Det var roligt, det är kul för alla i Lysekil också att man kan se att det går att se norrsken även där.

Så ser chanserna ut för norrsken under tisdagen

Trots att det är mer ovanligt i de södra delarna av Sverige så sker det emellanåt, med hjälp av olika Facebookgrupper uppmärksammar man varandra på när det finns bra förutsättningar.

– Det har blivit en riktig hype att fota norrsken nu. Det finna Facebookgrupper med flera tusen deltagare, säger Nils-Peter Widing.

De bästa förutsättningarna verkar vara borta för den här gången, men det finns ändå en liten chans att få se norrsken i Västsverige även i veckan om man har lite tur.

– De bästa förutsättningarna är klart väder kväll och natt. Att man står på ett ställe där det inte är mycket ljusföroreningar, så som gatljus. Man ska gärna vara ute lite i obygden för en så mörk himmel som möjligt, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

Hur ser prognosen ut för tisdagskvällen?

– Det ser ut som ganska klart väder under kvällen men även i natt. Det kan bildas lite dis och dimmoln men ofta ligger de ganska nära marken så att man kan se en klar natthimmel ändå. Det finns absolut förutsättningar under den tidigare natten.

ANNONS

LÄS MER:Här är tipsen för bästa norrskensbilderna

LÄS MER:Så ska du tänka i jakten på norrsken

LÄS MER:Norr lockar med vildmark

ANNONS