Här är djurparkens nya tillskott

Mamman till de asiatiska vildhundsvalparna har hållit dem gömda i en månad. Men nu har de äntligen vågat sig fram och är modiga nog att ta sig ut från lyan.

ANNONS
|

Vildhundarna på Nordens Ark har blivit fler när de asiatiska vildhundarna för första gången fått valpar. De väger nu drygt fyra kilo var och en.

– Jag tycker det är jätteroligt, säger Stina Öqvist, djurvårdare på Nordens Ark.

Det är tre valpar, två tikar och en hane som för ungefär en månad sedan såg dagens ljus. Men då hade personalen i djurparken ingen aning om dem.

– Mamman gömde dem för oss. Men när vi skulle göra en hälsokoll förra veckan så upptäckte vi dem, säger Stina Öqvist.

Och nu har de blivit så pass stora att de själva vågat sig utanför trälyan de sover i. De verkar vara några nyfikna valpar för egentligen är det tidigt enligt Stina Öqvist.

ANNONS

Lever alla tillsammans

Vildhundarna var fram till årsskiftet två hanar. Men i början på året fick de sällskap av en tik. Och det alltså ganska snabbt innan hon slog till med en av hanarna. Vildhundarna är dräktiga ungefär som vanliga tamhundar mellan 60-65 dygn.

Alla fem hundar lever nu tillsammans i sitt hägn på djurparken.

– Hanarna tar båda hand om tiken och de hjälps åt med valparna, berättar Stina Öqvist.

Hotad art

Arten asiatisk vildhund är hotad och räknas enligt Nordens Ark till Asiens mest hotade rovdjur. Förut fanns de i stora delar av Asien men nu finns det bara isolerade populationer. Det ska bero på att deras livsmiljöer blir mindre och att bytesjuren blir färre.

Hur länge valparna blir kvar på Nordens Ark eller om de kommer att flyttas till andra djurparker kan inte Sofia Öqvist säga. Men valparna brukar åtminstone vara med mamman i ett år.

– De kommer säkert vara kvar väldigt länge men kan inte säga hur länge. Vi får se hur det funkar för dem, säger djurvårdaren.

ANNONS