Häktad för 18 grova våldtäkter på äldreboende i Västsverige

En man i 30-årsåldern häktades på onsdagen misstänkt 18 grova våldtäkter på ett äldreboende i Västsverige. De misstänkta brotten ska ha begåtts under åren 2015-2017 då mannen arbetade på boendet, uppger SVT.

ANNONS
|

Den misstänkte mannen häktades på sannolika skäl, den starkare graden av misstanke.

– Det är ett så pass känsligt läge i utredningen att jag inte kan gå in på detaljer kring hur många målsägande det är eller vilka kopplingar de har till den misstänkte, säger kammaråklagare Hediye Kurt.

Ärendet är omfattande.

Enligt häktningsframställan som GP tagit del av rör det sig om 18 grova våldtäkter under åren 2015-2017. Majoriteten av de misstänkta våldtäkterna ha begåtts under 2016.

Men det var först för en kort tid sedan som polisen fick vetskap om de misstänkta grova brotten på boendet.

– Det här har helt enkelt inte kommit till vår kännedom förrän nyligen. Vi har agerat så fort vi fått kännedom om det, säger Hediye Kurt.

ANNONS

Den misstänkte mannen anhölls i sin frånvaro i måndags. Han greps av polis på tisdagen och häktades av den västsvenska tingsrätten på onsdagen.

Mannens försvarare Magnus Johansson säger att mannen nekar till brott och att han motsatte sig häktningen.

Åklagaren har en annan uppfattning. Hon bedömer bevisläget som gott.

– Vi har mycket bevismaterial, det kan jag säga. Eftersom han är på sannolika skäl misstänkt för alla de här gärningarna och tingsrätten har delat min bedömning så finns det bra grunder för det, en stark bevisning, säger Hediye Kurt.

Åtal ska vara väckt inom en månad men åklagaren ser redan nu att tiden i det digra ärendet inte kommer att räcka.

Verksamhetschefen på det aktuella boendet där den misstänkte arbetat och där brotten ska ha begåtts, säger till SVT att hon i dag inte kan kommentera fallet innan de vet mer.

Den misstänkte mannen har tidigare dömts till fängelse för grova stölder riktade mot äldre. Enligt domen som kom förra året begicks brotten när mannen arbetade i hemtjänsten.

Den häktade mannen misstänks även för barnpornografibrott som enligt åklagaren ska ha begåtts i Göteborg i maj i år.

ANNONS