Mölndal placerar sig på tredje plats på tidskriften Fokus lista över Sveriges bästa kommuner att leva i.
Mölndal placerar sig på tredje plats på tidskriften Fokus lista över Sveriges bästa kommuner att leva i. Bild: Stefan Berg

Göteborgs kranskommuner i topp på bäst att leva-lista

I 15 år har tidskriften Fokus listat var det är bäst att bo och leva i Sverige utifrån en lång rad kriterier. Alla Sveriges kommuner finns med i jämförelsen. I år är det flera kranskommuner runt Göteborg som placerar sig högt upp på listan. Göteborg självt är rejält akterseglat av alla utom Lilla Edet.

ANNONS
|

Utifrån 210 olika faktorer har tidskriften Fokus det här året sammanställt sin hittills mest ambitiösa lista över var det är bäst att leva i Sverige. Kategorierna som ingår är arbetsmarknad och inkomst, bostäder, demokratisk utveckling, demokrati och jämställdhet, kommunal ekonomi, trygghet, fritid och kultur, miljö, sociala förhållanden och hälsa samt utbildning. Varje kategori har i sin tur en rad faktorer som undersökts. Under bostad ingår till exempel bostadsbyggande under fem år, färdigställda bostäder, utvecklingen av hyror och huspriser, snitthyra, tillgång till bredband med mera. Genom ett poängsystem har de sedan rangordnat Sveriges 290 kommuner.

Allra högst upp på listan kommer Lomma, en liten kommun på cirka 10 000 invånare vid Öresund, cirka en mil från Lund. På andra plats kommer Täby utanför Stockholm tätt följt av Mölndal på tredje plats. Därefter lyckas både Kungsbacka (5), Härryda (9), Lerum (11), Partille (20) och Kungälv (21) klämma in sig bland de 21 bästa.

ANNONS

Därefter blir det ett hopp till plats 47 för Alingsås, och 49 för Öckerö. Ale kommer på plats 76, Göteborg kommer därefter på plats 174 och på jumboplats bland kommunerna nära Göteborg placerar sig Lilla Edet på plats 226 av 290.

Bästa och sämsta gren

Tittar man på kommunernas bästa respektive sämsta gren så ser det ut så här. Vilken plats de hamnar på inom parentes:

Mölndal: Demografi (2) / Trygghet (131).

Kungsbacka: Sociala förhållanden och hälsa (6) / Bostäder (221).

Härryda: Sociala förhållanden och hälsa (11) / Bostäder (235).

Lerum: Sociala förhållanden och hälsa (2) / Bostäder (222).

Partille: Demografi och kommunal ekonomi (båda plats 19) / Kultur och fritid (190).

Kungälv: Demografi (6) / Kultur och fritid (214).

Alingsås: Sociala förhållanden och hälsa (17) / Kultur och fritid (203).

Öckerö: Trygghet (6) / Kultur och fritid (249).

Ale: Demokrati och jämställdhet (32) / Kultur och fritid (259).

Göteborg: Demokrati och jämställdhet (9) / Miljö (284).

Lilla Edet: Sociala förhållanden och hälsa (49) / Kultur och fritid (278).

ANNONS