Garveriet får nytt liv med hållbara matmöten

Samhället behöver tänka nytt när det gäller matproduktion och i Garveriet i Floda öppnas i höst en framtida matdestination med plats för innovativa grepp och hållbara möten.

ANNONS
|

De första spadtagen har tagits för en helt ny mötesplats i Floda. Garveriet ska bli en innovativ mötesplats och en framtida matdestination.

– Det ska bli ett innovativt center för lokalt och hållbart producerad mat, säger Karin Forsberg, vd på Garveriet.

Garveriet var för länge sedan en anläggning för skinnberedning och var under många år, efter att verksamheten lagts ner, ett tillhåll för diverse ljusskygga element.

Nu ska området få nytt liv. Matts Johansson, ägare av restaurangen Jernbruket i Floda men också grundare och delägare till Da Matteo i Göteborg samt Niklas Wennberg från Stadsjord i Göteborg är två av de drivande entreprenörerna.

ANNONS

– Nu har vi utvecklats i staden, så varför inte i Floda. Kraften framåt finns hos entreprenörer här. Det går att göra mer i Floda och det är inte så långt från Göteborg, det är mitt emellan stad och land, säger Matts Johansson.

Nu ska Garveriet genomgå en omfattande renovering. I november ska här finnas restaurang, bageri, kafé och vedeldad ugn där producenter ska kunna erbjuda varor och mat i en saluhallsliknande miljö. Inspirationen kommer från Höganäs gamla keramikfabrik som blivit Höganäs saluhall där närproducerad mat, människor, möten och innovationer står i centrum.

Här ska också finnas en matstudio där man kan provlaga och testa nytt i grupper. På byggnadens två övervåningar kommer finnas plats för konferenser och möten.

– Det finns otroligt mycket att lära, det här ska bli en mötesplats där man kan mötas, kommunicera, äta kunskap och utveckla lärande. Det ska vara grunden för Garveriet. Professioner ska komma samman här, säger Karin Forsberg.

Och tanken är att innovativa matmöten ska få ta stor plats.

– Hållbart är hela planen med Garveriet. Här ska det andas hållbarhet, möta, äta, lära, bo med människan i centrum. Det är den holistiska bilden som vi formar området kring, det ska vara ett innovativt center, med inspiration, mötesplats och kunskap. Det ska aldrig bli färdigt, boken ska skrivas hela tiden, säger Karin Forsberg.

ANNONS

Niklas Wennberg, som i dag odlar grönsaker och fisk i Slakthuset i Göteborg, ser också möjligheter med tankarna om lokalproducerat men bekymrar sig över att vi i stället importerar mat trots att vi borde ha de bästa förutsättningar för att producera eget.

– Allt mer av maten importeras. 80-90% av fisken och grönt importeras samtidigt som efterfrågan på dessa segment ökar.

Och som ett nav i hela Garveriet har de engagerat kocken Patrik Severin, i dag köksmästare på Gunnebo slott och trädgårdar, som creative food director.

ANNONS