Izaura och hennes syster upptäckte att deras pappa hade en annan person bokförd på sin adress.
Izaura och hennes syster upptäckte att deras pappa hade en annan person bokförd på sin adress.

Främling kapade pappans adress

ANNONS
|

När Izaura Enebergs mamma gick bort i maj, ville pappan bo kvar i hemmet de delat i över fyrtio år. Döttrarna hjälpte honom att söka bostadstillägg, och fick det beviljat. Men någon månad senare kom besked från Pensionsmyndigheten att bostadstillägget dragits in, med hänvisning till att pappan hade en inneboende.

- Vi förstod ingenting, pappa och mamma har aldrig någonsin haft någon inneboende, det har inte bott någon annan där sen vi barn flyttade ut, säger Izaura Eneberg.

De trodde först att det skett ett misstag, men sedan började breven komma. Brev från ett otal olika myndigheter, alla adresserade till den för familjen helt okända man som skrivit sig på pappans adress.

ANNONS

- Det var från Transportstyrelsen, han stod som ägare till flera bilar, från sjukhus, banker, bredbandsbolag och till och med Kronofogden, berättar Izaura Eneberg. Det bara vällde in post hos pappa.

En hel del av posten bestod av obetalda räkningar.

- Vi blev ju rädda att pappa skulle drabbas på något sätt, berättar Izaura Eneberg. Man vet ju inte vad en sådan människa kan hitta på.

Izaura Eneberg satte igång med att ringa de olika avsändarna för att förklara att mannen ifråga inte bodde på den adress han uppgivit. Hon kontaktade även Skatteverket och gjorde en polisanmälan. Men polisen kan inte göra mycket i ett sådant här fall.

- Det är egentligen inget polisärende, eftersom det inte är straffbart att skriva sig på någon annans adress, säger Bengt-Åke Nilsson, förundersökningsledare på bedrägerisektionen vid polisens region Väst.

För att en handling ska räknas som bedrägeri krävs att den är medvetet vilseledande, att det skett en förmögenhetsöverföring och att en part vunnit och en part tagit skada av det som skett.

- Enligt den definitionen är det här inget bedrägeri, säger Bengt-Åke Nilsson. Det är olämpligt agerande, men inget brott.

Bengt-Åke Nilsson känner igen förfaringssättet, men anser inte att det är särskilt vanligt. Han säger också att det finns en uppsjö av sätt att få tag i någons adress.

ANNONS

- Det finns ju register för allt möjligt i dag, säger han. Man kan väl säga att det är baksidan av vårt öppna samhälle.

När Skatteverket får veta att någon är felaktigt skriven på en adress inleds en utredning.

- Vi har tio sektioner i landet som arbetar enbart med bosättningskontroll, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Den stora majoriteten av de fall där folk är skrivna på felaktig adress handlar om okunskap, att folk inte vet hur de ska göra. Att någon gör så här med uppsåt tillhör undantagen.

Skulle personen inte hittas trots Skatteverkets utredning, kan myndigheten sätta personen som utan känd hemvist.

På Pensionsmyndigheten görs kontinuerligt kontroller för att säkerställa att rätt personer får bostadstillägg.

- Får vi impulser från folkbokföringen att någon har en inneboende, då går vi ju på de uppgifterna och drar tillbaka bostadstillägget, säger Paul Larsson, avdelningschef på Pensionsmyndigheten.

Han har aldrig hört talas om något liknande, och kallar den uppkomna situationen för makaber.

- Familjen får höra av sig till oss igen för att få det hela omprövat, säger han. Det låter ju som att vi skulle kunna rätta till det här.

Mannen skrev sig på Izaura Enebergs fars adress i början av juli. I mitten av augusti kom besked från Skatteverket att han flyttat till en annan adress. Men det var först efter att Izaura och hennes syster tagit saken i egna händer.

ANNONS

- Vi hittade honom på Facebook, säger hon. Vi skrev att vi visste vad han gjort och uppmanade honom att ändra sin adress genast.

Izaura Eneberg är glad att det hela är över, men ställer sig samtidigt frågande till att det kan vara okej att göra så.

- Hela situationen känns väldigt obehaglig, säger hon. Vad skulle hända en äldre person som inte har anhöriga som kan hjälpa till?

ANNONS