Den första tranan har anlänt vid Hornborgasjön.
Den första tranan har anlänt vid Hornborgasjön. Bild: Kent-Ove Hvass

Första tranan siktad vid Hornborgasjön

Våren är snart här – nu har den allra första tranan landet vid Hornborgasjön, rapporterar länsstyrelsen.

ANNONS
|

Vid 14-tiden på söndag syntes den allra första tranan vid Hornborgasjön, enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen i Västra Götaland. Det ska handla om en fågel som hör till ett av de 30 par som vanligtvis häckar vid sjön sydost om Skara.

Men, konstaterar länsstyrelsens experter, den som vill uppleva de stora flockarna med tranor som dansar vid sjön måste vänta ett tag till – till mitten eller slutet av mars.

– Den här tranan är ett efterlängtat tecken på att våren och en fantastisk tid är nära. Tranvåren är en magisk blandning av naturupplevelse och folkfest. Att tillsammans ta sig ut för att möta tranorna och fira våren ger livsglädje och energi, säger Sofie Stålhand, platschef Hornborgasjön, i ett uttalande.

ANNONS

Naturum Hornborgasjön och Infocenter Trandansen öppnar i mitten av mars.

LÄS MER:Havsfåglar hotade av värmeböljor

LÄS MER:Sjölejon döda av fågelinfluensa

LÄS MER:Stort steg mot att förstå flyttfåglars beteende

Fakta om tranorna vid Hornborgasjön

• Tranorna har troligen rastat vid Hornborgasjön i tusentals år. Sjön är en bra rastplats för tranorna på sin väg norrut. Det tar ungefär en dag för tranorna att flyga från norra Tyskland till Hornborgasjön.

• Flockarna av tranor samlas vid södra delen av Hornborgasjön vid Trandansen. Här sprider Länsstyrelsen ut korn till fåglarna för att minska skadorna från rastande tranor i jordbruket.

• Tranorna syns vid sjön från gryning till skymningen. Allra mäktigast brukar det vara att se tranorna på kvällarna eller morgnarna.

• Tranorna räknas varje dag vid sjön under en period på våren. Du behöver inte besöka Hornborgasjön när det är som flest tranor. Tranflockarna är mäktiga att uppleva oavsett hur många de är till antalet.

Källa: Länsstyrelsen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS