Efter hånen på Tiktok finns nu ett inofficiellt förslag på att döpa om Borås till Boreux. Men namnet ratas av experterna.
Efter hånen på Tiktok finns nu ett inofficiellt förslag på att döpa om Borås till Boreux. Men namnet ratas av experterna. Bild: Frida Winter

Förslaget efter hånen på Tiktok: Döp om Borås till Boreux

Borås har fallit offer för ett drev i sociala medier. Nu kommer förslaget att döpa om staden – till Boreux. Men namnet ratas av experterna.
– Byt inte namn hux flux, säger Maria Löfdahl på institutet för språk- och folkminnen.

ANNONS
|

En kampanj i sociala medier pekar ut Borås som en tråkig och obehaglig stad. Nyligen kom en anonym insändarskribent i Borås Tidning med det kontroversiella förslaget att byta namn på staden. Från Borås – till Boreux.

”Det är dags att skriva en ny och positiv historia för Borås och detta gör vi genom att byta namn till Boreux”, skriver personen.

Förslaget har fått kritik i tidningens kommentarsfält.

”Löjligt”, skriver flera läsare. ”Jag tror folk har blivit tokiga på riktigt”, skriver någon annan.

Enligt hur förslaget är stavat ska namnet uttalas ”Borö”.

”Borås är ingen tråkig stad”

Linda Sjöstrand är cityledare på centrumbolaget Borås city. Hon tycker inte att staden behöver ett nytt namn.

ANNONS

– Jag tror att alla förstår att Tiktok-drevet är humoristiskt. Borås är ingen tråkig stad, absolut inte. Här händer massor av spännande saker och vi uppfattar inte att det finns en negativ bild av Borås, säger hon.

Att Borås skulle byta namn är osannolikt, det understryker inte minst Maria Löfdahl på Institutet för språk och folkminnen.

– Namnet betyder mycket för dem som bor på en plats. Det är en väldigt stark identitet för många och det är kulturmiljöskyddat så det ska till mycket starka skäl till att byta namn.

Kräkånger blev Lövsele

Särskilt svårt skulle det vara att byta till ett namn med fransk stavning, så som insändarskribenten föreslår.

– När det gäller officiella namn vill man att de skrivs i enlighet med svenska språkets regler och Borås är ett sådant namn som utgår från namnets etymologi, alltså vilka delar namnet innehåller, förklarar Maria Löfdahl.

Moderna exempel på kommuner som bytt namn är Kräkånger i Västerbotten, som bytte namn till Lövsele på 1950-talet, även Malungs kommun fick namnet Malung-Sälens kommun år 2007.

Det är Lantmäteriet som tar det formella beslutet vid namnbyte av bebyggelser. De officiella namnen på kommuner är det däremot regeringen som beslutar om, enligt Ola Svensson, utredare på Lantmäteriets avdelning för ortnamn.

ANNONS

”Det kommer inte bli Boreux”

Han har inte fått in en ansökan från Borås.

– Vi ska hålla oss inom de ramar som ortnamnslagstiftningen kräver – det etablerade bruket av namnen ska värnas och ortnamnen ska vara förenliga med svenska språkriktighetsregler. Jag ska inte föregå en formell bedömning och även om förslaget troligen är ett skämt så nej, säger jag, det kommer inte bli Boreux.

Var kommer namnet Borås ifrån?

Första gången Borås skrevs ner var 1622, då med stavningen Boeråås. Ett äldre höjdnamn, Ryaåsen har övergått i stadens namn. Första delen av namnet kommer från "bodhar av”, alltså bod.

Källa: Svenskt ortsnamnslexikon.

LÄS MER:Elev med kniv på gymnasieskola i Borås

LÄS MER:Som boråsare har jag sedan länge lärt mig omfamna hånen

ANNONS