Flodascouter fotograferade promenadfavoriter

Google Sverige har tagit hjälp av scouter för att hitta lokala smultronställen. I Floda ägnade Equmeniascouterna en hel söndag åt att fota sina smultronställen.

ANNONS
|

Scouterna samarbetar med Google Sverige för att dokumentera sina orter. Förra söndagen gick ett gäng Equmeniascouter längs Sävelången i Floda och dokumenterade sträckan med en kamera i över två timmar. Nu ligger deras promenad ute på Google Maps, världens största karttjänst på nätet

– Det var scouternas reklambyrå som snappat upp det, säger Bernhard Gervide Eckel, som är ledare i Flodas Equmeniascouter.

Han säger att en av scouternas värdegrunder är att alla ska kunna vara med och att scouterna har vänner i hela världen, och att det då passar bra att dela med sig av sina smultronställen i Floda.

ANNONS

Och när scouterna fick välja valde de den 7,5 kilometer långa promenaden längs Sävelången. Under två och en halv timme inklusive lunchpaus i bitande kyla fotograferade de hela sträckan.

– Vi har fått låna en kamera från Google som tar bilder i 360 grader, säger Bernhard Gervide Eckel.

Han berättar att Lerums kommun i ett EU-projekt upprustat leden och lagt ut spänger över de ibland våta avsnitten. När GP besöker slingan tillsammans med Bernhard Gervide Eckel är marken genomfrusen och snön faller långsamt mellan solens strålar.

Genom att hålla upp kameran och koppla upp den till en app i mobiltelefonen tar kameran kort med jämna mellanrum som sedan kan laddas upp i Google Street view. När det är gjort kan vem som helst i hela världen se hur det ser ut på promenaden vid Sävelången.

När gruppen, på ungefär sex barn och sex vuxna, var ute i söndags var det bitande kallt men strålande sol och flera i gruppen hade fullt upp med att hantera kylan. Det var även svårt att ladda upp bilderna.

– Tekniken dog. Och så hade vi lite svårt att få koordinaterna och orienteringen att stämma, säger Bernhard Gervide Eckel.

ANNONS

Att dokumentera sina orter och göra grejer i den digitala världen tror Bernhard Gervide Eckel kan vara ett sätt att få lite äldre scouter som kan lockas av annat att stanna kvar inom kåren. Han hoppas också kunna inspirera de andra sex scoutkårer i Lerums kommun att delta i projektet Scoutview.

På tisdag ska delar av gruppen som var med ute och promenerade få se resultatet. Och Berhard Gervide Eckel har verkligen fått blodad tand och kan se fler möjligheter med projektet.

– Jag som gillar att åka skidor kan tänka mig att man gör så här med pister, eller längdspår.

Han säger att även olika säsonger kan vara intressant att dokumentera. Och nu har de bett att få låna kameran lite längre för att även kunna dokumentera fler ställen när våren kommer.

ANNONS