Felicia, 24: "När jag vaknade kände jag ett sådant äckel"

Felicia Stadling, 24, var ute och festade med sina kompisar när hon blev sexuellt ofredad av fyra olika män. – När jag vaknade kände jag ett sådant äckel. Det var väl då jag kände efter vad som hänt och vad jag varit med om, berättar hon om känslorna som hann ikapp dagen efter. Nu åtalas en av dem för att för att ha greppat tag om hennes underliv, men också för att ha tafsat på flera andra kvinnor just denna kväll.

ANNONS
|

Den sjätte november var Felicia Stadling, som tidigare jobbat som reporter på GP, på Hotell Stadt i Lidköping med sina vänner. De hade planerat att dansa och ha kul hela kvällen.

Men under kvällen var det fyra män, okända för henne, som ofredade henne sexuellt. Två tafsade på hennes rumpa, en annan höll fast henne bakifrån och en fjärde tog tag i hennes underliv.

– Till en början vart jag... Jag frös till is. Det gick som en kall kår längst ryggraden när det väl hände. Det gick ganska snabbt över till att jag blev arg och frågade den här snubben vad fan han höll på med.

ANNONS

Känslorna kom dagen efter

Felicia berättar att hon åkte hem efter händelsen. Dagen efter kom alla känslor.

– När jag vaknade kände jag ett sådant äckel. Det var väl då jag kände efter vad som hänt och vad jag varit med om. Jag kände äckel för honom och även att jag själv fick äckelkänslor, som man inte ska behöva få.

Hon skrev ett inlägg på Facebook, som fått stor uppmärksamhet. Hon skrev bland annat om reaktionerna efter att mannen greppat hennes underliv "i ett trångt utrymme där ingen kunde se, inte ens jag, men jag kände. Där någonstans så fick jag nog. Jag boxade honom i huvudet och frågade honom vad han höll på med. Han låtsades som ingenting. Tittade inte ens på mig, men han flinade. Han hade lite roligt med min kropp bara".

Hon fortsatte inlägget med att ifrågasätta varför man som tjej utsätts för sådant här:

"Varför ska jag, och alla andra tjejer, som bara vill ha en kul kväll med vänner, behöva stå ut med era vidriga händer på våra kroppar. Varför ska vi behöva vara rädda för att ni ska ta er den friheten – som inte tillhör er. Varför ska vi alltid behöva vara på vår vakt. Varför ska vi behöva tänka på er vidriga kvinnosyn – som är precis jävla skitkass. När vi dansar. När vi står i baren. När vi är på toaletten. När vi står i kö till garderoben. När vi sitter ner. När vi är lite för onyktra. När vi förihelvete bara lever vårt liv."

ANNONS

Polisanmälde

Felicia polisanmälde också två av männen. Nu har en av dem åtalats. Det är en man i 35-årsåldern som åtalas för sexuellt ofredande. Men det finns fler offer än Felicia.

– Det är fruktansvärt. Jag känner väl att han visste exakt vad han skulle göra den kvällen. Jag tror att han åkte ut den kvällen och hade tänkt utsätta tjejer för det här. Det är äckligt, säger Felicia.

Ytterligare tre kvinnor utsattta samma kväll

Ytterligare tre kvinnor ska samma kväll ha fallit offer för mannens händer. Enligt åklagaren har han tagit tag i en kvinnas höfter och stött sitt underliv mot hennes rumpa, för att en stund senare ha greppat henne i underlivet. Han misstänks för att ha greppat om ytterligare en kvinnas underliv – vid två tillfällen. En tredje tjej ska också ha fått hans händer mellan benen.

Åklagaren skriver att mannens "beteende var ägnat att kränka (kvinnornas) sexuella integritet".

En av kvinnorna kunde peka ut mannen under kvällen och polisen kom till platsen och kunde identifiera honom. En kvinna ska dessutom ha smygtagit en bild på mannen inne på nattklubben.

Glad att det tas på allvar

Utöver detta åtalas mannen för ofredande och misshandel för att ha knuffat två kvinnor emot varandra och sedan för att ha dragit en av kvinnornas tröjor.

ANNONS

Felicia tycker att det är bra att det väckts åtal mot mannen.

– Det betyder jättemycket för mig. Jag känner väl någonstans att jag trodde inte att det skulle tas på allvar det här. När jag anmälde detta så tänkte jag nästan att det var för statistikens skull och för att visa en rättvisare bild av hur det faktiskt är i dag. Det här är ett glädjande besked tycker jag.

Hur känns det att behöva se honom i den kommande rättegången?

– Dels så känns det jobbigt och dels så känner jag att det ska bli skönt att han ställs inför rätta. Det ska bli intressant att se vad han har att säga om det. Hur han ställer sig till detta.

"Känner avsmak"

Felicia berättar att hon dragit sig för att gå ut på krogen efter händelsen.

– Jag känner avsmak till krogar rent allmänt efter den här händelsen. Så ska jag inte behöva känna. Varken jag eller någon annan tjej som har blivit utsatt. Vi ska få gå på krogen om vi vill. De här männen som utsätter oss för detta sätter stopp för det på något vis. Man blir inte så taggad på att gå ut.

Hon hoppas på att det faktum att hon och de andra tjejerna anmälde mannen betyder något och kommer ha effekt.

ANNONS

– Jag tänker att när det kommer ut i media och om det blir en fällande dom så kanske de tänker till en gång extra att det inte är okej och att vi inte vill ha det så.

"Inget odjur"

Den åtalade mannen förnekar. Han har ännu inte fått en advokat men säger i förhör att han inte gjort något.

– Jag har inte medvetet gjort det. Jag är (i 35-årsåldern). Jag gör inte det, säger han till polisen och fortsätter.

– Det var en jävligt trevlig kväll men när hon anmälde mig på slutet blev kvällen förstörd.

Nekar i förhör

Han påstår i förhör att han aldrig tar någon mellan benen.

– Det måste varit någon annan som har gjort detta för det är ju mycket folk. Det är ju ett disco.

Han säger att han kan ta på sig ansvaret om det är så att det finns bevis mot honom – som exempelvis en film eller "fysiska bevis".

– Jag är ingen grottmänniska som ska ofreda tjejer sexuellt, säger han till polisen.

– Jag är inget odjur. Som ett vildlejon. Nej det stämmer inte.

ANNONS