Christer Harling och Magnus Kroon tror att den lokala handeln har en viktig plats att fylla för människor för att skapa identifikation och samhörighet. Duon vill förstärka 60-talsmiljön vid Bagges torg och gallerian Solkatten i Lerum. Bild: Martina Liljedahl
Christer Harling och Magnus Kroon tror att den lokala handeln har en viktig plats att fylla för människor för att skapa identifikation och samhörighet. Duon vill förstärka 60-talsmiljön vid Bagges torg och gallerian Solkatten i Lerum. Bild: Martina Liljedahl

Fastighetsägaren som vill lyfta fram Lerums 60-talssjäl

Christer Harling är fastighetsägaren som skakade liv i Vallgatan och Magasinsgatan och har prisats för sitt arbete med att rusta upp och värna den gamla fabriksmiljön i Kvarnbyn i Mölndal. Nu satsar han stort på Lerum.

ANNONS
|

Christer Harling visar glatt runt i ett av sina senaste fastighetsförvärv - gallerian Solkatten, vid Bagges torg i Lerum, som han köpte i mars 2018.

– Det är hans fel, säger han och tittar på den andra ägaren och vd:n Magnus Kroon, tidigare utvecklingschef för Svensk handel.

De båda träffades i New York på ett seminarium 2003 som handlade om samverkan mellan fastighetsägare och hyresgäster för att utveckla livet mellan gårdarna för att skapa trygghet och motverka kriminalitet. Sedan dess har de samarbetat i olika projekt.

– Vi gick över torget här efter ett möte med kommunen om en detaljplan i Floda förra året och jag sa att du borde köpa det här och vad svarade du då, undrar Magnus Kroon.

ANNONS

– Att du inte är klok, säger Christer Harling och skrattar.

Ett år senare hade de köpt den lite nedgångna och borglömda gallerian. Redan har Solkatten vänt ett negativt resultat och duon anser att den har stor potential.

En av de första insatserna blev att förse det tidigare otrygga garaget med ny färg, större p-platser och bättre belysning samt utöka städningen.

– Rent och snyggt och tryggt är det första man ska börja med för att skapa köpkraft, säger Magnus Kroon.

– Något jag också lärt mig från Christer är att det är avgörande att agera snabbt. När jag kommer med en idé och jag frågar när kan vi göra det, så säger han ofta nu.

Snabbt har det också gått inne i gallerian. I september fick en av ursprungsbutikerna och dragplåstren erbjudande om ett nytt bättre läge och i november var hela träinredningen från 1974 flyttad.

– Vi har fått en fastighetsägare med hjärta som bryr sig om den lokala marknaden och det är viktigt. Det ställer förstås också krav på oss som hyresgäster och vi har lagt mycket pengar i detta, men vi har redan ökat försäljningen, säger Pierre Gustafson som driver klädaffären Sellmans.

ANNONS

Att ha rätt hyresgäster är extremt viktigt för en fastighetsägare, anser Christer Harling som gärna omger sig med kreativa krafter som vågar testa nya saker vilket han menar skapar utveckling.

Vid Bagges torg har bolaget också hyrt flera andra lokaler för att skapa liv och rörlighet och få hyresgäster som stärker hela handelsplatsen. Nu söker han efter en charkuterist och en fiskhandlare.

– Egentligen är det väldigt enkelt. Det handlar om att inte bara utveckla sin egen fastighet utan se till helheten och samarbeta. Då kan man åstadkomma något bra, säger han.

Målgruppen för Solkatten är barnfamiljer och då är det viktigt att göra torget attraktiv att skapa trivsamhet och liv och rörelse. I mellandagarna öppnar därför en isbana i samarbete med kommunen, föreningar och företag. En handelsbod med lokalproducerat och ett kafé med lekhörna, båda drivna av Magnus Kroons fru, har också varit viktiga hörnstenar i utvecklingen.

Och om någon undrar vart tiggaren som satt vid utgången tagit vägen så arbetar han nu som omtyckt och stolt lokalvårdare i gallerian.

Harlings visioner stannar inte vid Solkatten och Bagges torg. Hela stadsutvecklingen är av intresse. Genom utvecklingsbolaget har han medverkat till att flera företag som aldrig verkat i Göteborgsregionen förlagt sina kontor till Lerum och han blev nyligen invald för Moderaterna i infrastrukturberedningen. Dessutom har han genom kontakter skaffat Lerumsborna en direktlinje med tåg till Stockholm. Sedan ett par veckor tillbaka stannar Blå tåget i Lerum - ett exklusivare alternativ med gamla tågvagnar där reseupplevelsen står i centrum.

ANNONS

– Jag gillar ju gamla grejer, konstaterar han.

Det var som nyutbildad jurist på 1960-talet som Harling slog sig in på fastighetsbanan. Han ansökte om tjänstledighet för att rusta upp en fastighet han lyckats köpa på Vallgatan men fick nej och sa då upp sig på stående fot. Målmedveten han visade då äger han fortfarande.

Ett par röster om Christer Harling

"Han är enormt målinriktad och något så ovanligt som en visionär som målar med hela penseln och faktiskt genomför".

Malin Leijonberg, entreprenör, eventmakare och konstnär.

"Han vill skapa ett samhälle som bygger på sann demokratisk ordning. Godhjärtad och ser om sitt hus".

Jonas Brandström, fastighetsägare i Floda, partner och motpart i affärer.

ANNONS