Lisa Nauclér, koordinator för Barnfestivalen i Lerums kommun och Embla Brodin, projektanställd koordinator. Bild: Martina Liljedahl
Lisa Nauclér, koordinator för Barnfestivalen i Lerums kommun och Embla Brodin, projektanställd koordinator. Bild: Martina Liljedahl

Familjefesten som passar alla plånböcker

Barnfestivalen vid Nääs slott slog alla rekord i fjol med 11 500 besökare. Men någon trängsel i dag räknar inte arrangörerna med. "Det finns gott om ytor som sväljer och många har svarat på uppmaningen att åka kollektivt", säger Lisa Nauclèr.

ANNONS
|

Det började med en tanke att göra något litet för barnen i kommunen genom att erbjuda lite scenframträdanden och aktiviteter som var tillgängliga för alla, oavsett tjockleken på föräldrarnas plånbok och samtidigt lyfta fram Nääs slott som destination. Ihop med Johan Eklund från Studieförbundet Vuxenskolan skapade Lisa Nauclèr Barnfestivalen. Redan första året kom 3 500 personer och i dag har evenemanget utvecklats till en stor familjefest.

– Vi träffade rätt. Det var något som eftersöktes av många, säger Lisa Nauclér.

Förutom teater- och musikshower erbjuds en uppsjö av upplevelser. Programmet med 60 punkter rymmer allt från snickarverkstad med Mulle Meck till hoppborgar. Barnfestivalen är en chans för ideella föreningar att visa upp sig. I år kan besökarna testa taekwon-do och tennis.

ANNONS

Till skillnad från vid många andra festivaler säljs inget godis och inget spunnet socker på det tillfälliga festområdet, dock finns vegansk glass och ekoglass.

– Vi har också ansiktsmålning och ballonger för att barnen tycker att det är så kul. Men företaget jobbar med miljöfärger och ballongerna är nedbrytningsbara, säger Lisa Nauclér

Det här är en av få saker som kostar en slant men kommunen har gått in och subventionerat så att det ska bli en hanterbar summa för föräldrar, förklarar hon.

Förra året miljödiplomerades evenemanget och i år ska det kranmärkas. Det innebär att inget vatten på flaska finns till salu. I stället tillhandahåller huvudsponsorn Alingsås sparbank och Lerum energi vattenflaskor som kan fyllas på vid utmärkta platser. Syftet är att minska onödiga transporter när det finns färskt vatten att tillgå.

Företagen som medverkar på festivalen får varje år ansöka om att få vara med. Många ställer upp mer eller mindre gratis som marknadsföring. För att besökare ska kunna åka kollektivt sätter Nettbus också in extra turer den här dagen som avgår från tågstationen i Floda. Men den som hellre vill ta en tur med elbåt längs Sävelången till slottet kan göra det.

Trots att Barnfestivalen växt kraftigt finns utrymme för att bli ännu större anser Lisa Nauclér.

ANNONS

– Absolut. Jag hoppas att alla som vill komma kommer hit, säger hon.

Fakta: Urval av vad som händer

  1. Scen och musik: Jag är här nu, Varité Vagant.
  2. Nahuel Ivalo från Gao.
  3. Hantverk: Hovslagardemonstration, workshop med textilkonstnär.
  4. Aktiviteter: Segelskola för barn med funktionsvariationer, Bamseloppet, snickarverkstad med Mulle Meck samt författarbesök, flyguppvisningar med Gråbo modellflygklubb, barnvagsvisning av Nääs slottpark.
  5. Arrangeras av: Lerums kommun och Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete med Nääs slott.
ANNONS