Explosion i byggnad – misstänks vara anlagd

En explosion har inträffat i ett flerfamiljshus i norra Falkenberg, nära stadens tågstation. Polisen har spärrat av platsen och kallat dit bombtekniker.

ANNONS

Explosionen ska ha inträffat runt klockan 02.00, natten mot tisdag. Enligt Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisregion Väst, har man spärrat av området kring byggnadens entré.

– Vi är på plats och har spärrat av. Det vi vet är att man har sprängt bort hela ingångsdörren.

Du säger ”man” – misstänks den vara anlagd?

– Det var en sprängladdning, bedömer vi. Vi väntar på bombskyddet som ska säkerställa att det inte finns ytterligare explosivt material, sen kommer vi påbörja en teknisk undersökning, säger Morten Gunneng.

Inga personskador

Enligt det vakthavande befälet har man inga uppgifter om några personskador i nuläget. Byggnaden ska vara ett flerfamiljshus, men man har inte genomfört en evakuering.

ANNONS

– Det är inte aktuellt i nuläget, men sen kan det göras en annan bedömning beroende på vilka slutsatser man kan dra, säger Gunneng.

Enligt Hallands Nyheters reporter på plats har boende blivit inkommenderade igen av polisen. Förhör med boende kommer hållas under morgonen, uppger polisens yttre befäl Martin Svensson.

– Entrédörren är bortblåst, med skador i trapphuset som följd. Det krävs mycket kraft för att orsaka den här skadan, säger Martin Svensson till HN:s reporter.

Även parkerade bilar på gatan utanför ska ha tagit skada av smällen. Enligt polisen kommer man, utöver förhören, också inhämta kameraövervakning som en del av utredningsarbetet. Polisen undersöker även om det finns en hotbild mot någon av de boende i området.

Bombskyddet dröjer – larm om farligt föremål i Göteborg

Vid klockan 04.00, två timmar efter explosionen i Falkenberg, har bombskyddet fortfarande inte anlänt till platsen. Anledningen är att ytterligare ett bomblarm inkommit, detta i Göteborg.

– Där är det inget som har exploderat, utan man har hittat ett föremål som bedöms kunna vara farligt, säger vakthavande befäl Morten Gunneng och fortsätter:

– I Falkenberg har det redan exploderat, så där är läget fryst. I Göteborg har vi ett föremål som inte exploderat, bevisligen, men som då måste undersökas.

Vid 06.30 meddelade polisen att bombskyddet avslutat sitt arbete i Göteborg och är nu på väg ner till Falkenberg för att inleda arbetet det.

ANNONS

– De ska säkra upp så det inte finns något mer på platsen. Vi får se när de kommer, det tar en stund att köra, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Strax innan klockan åtta på tisdagsmorgonen avslutade bombgruppen sitt arbete. Ännu finns inga detaljer kring vad som orsakat den kraftiga explosionen och tekniker är nu på väg till platsen.

– Bombgruppen har säkrat området och inte hittat något ytterligare, inget explosivt. Nu är teknikerna utringda och de kommer att börja arbeta under förmiddagen. Då kan man fokusera på brottsutredning. Det kan ta tid innan man vet exakt vad som smällt, säger Adlersson.

Vid 13-tiden på tisdagen hävde polisen avspärrningarna på platsen.

”Kändes som en katastrof”

En boende som HN har pratat med, som vill vara anonym, låg och sov när det small.

– Jag vaknade av smällen och att det skakade i byggnaden. Det kändes som en katastrof, säger den boende, som tillsammans med flera andra ringde 112.

Polisen har inga misstänkta i nuläget. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har initierats.

ANNONS