Mattias Jägerskog, ordförande i Skjutsgruppen. Bild: Mikael Jägerskog
Mattias Jägerskog, ordförande i Skjutsgruppen. Bild: Mikael Jägerskog

Enklare att gå med i skjutsgrupp

Mattias Jägerskog är ordförande i samåkningsrörelsen Skjutsgruppen, en ideell förening, som nu släpper appen Skjutsgruppen.

ANNONS
|

Varför behövs en app?

– Samåkning är ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i ett. Det är bättre för miljön när vi delar fordon. Det blir billigare om vi åker tillsammans och sist men inte minst kommer vi närmare varandra som kollegor, vänner och grannar.

Vad är skjutsgruppen?

– En ideell samåkningsrörelse som samlar över 70 000 privatpersoner runt om i Sverige - och i och med appen även internationellt. Vi brukar säga att vi är "vänner och vänners vänner". När vi ska åt samma håll så erbjuder vi våra tomma platser till varandra i båtar, bussar och bilar och sen delar vi lika eller bjuder varandra på skjuts. Att dela lika är viktigt, vänner tjänar inte pengar på vänner.

ANNONS

Varför gick Västra Götalandsregionen har sponsrat hela bygget?

– Appen är ett av många initiativ som regionen stödjer för ett ökat hållbart resande. En av alla funktioner är vårt gruppsystem där vem som helst alldeles gratis kan starta en samåkningsgrupp för en specifik sträcka, ett område eller ett ämne. Tillsammans med regionen vill vi underlätta för exempelvis pendlare.

Ni har funnits i tio år, har det varit svårt att få folk att nappa?

– Snarare tvärtom. Många är engagerade inte minst i Göteborg och det finns ett stort engagemang kring den idéburna och sociala ekonomin.

Hur lång tid har det tagit att utveckla appen?

– Vi har hållit på i två och ett halvt år och det har varit extrema mängder ideellt arbete. Det känns riktigt roligt idag, som en födelsedagspresent!

Hur blir man medlem?

– Det är endast ett knapptryck bort att bli en deltagare. Du går in på din smartphone, laddar ner appen och kan direkt be om eller erbjuda skjuts, starta egna grupper eller gå med i någon av de snart 500 grupper som är igång.

ANNONS