Patienterna på IVA kräver ständig övervakning, och mycket personalresurser.
Patienterna på IVA kräver ständig övervakning, och mycket personalresurser. Bild: Robin Aron

Dystra starten på 2021 – klart fler med corona på IVA i Västra Götaland

Det nya året inleddes med nya coronarekord på sjukhusen i Västra Götaland. På tre veckor har antalet patienter med covid-19 mer än fördubblats inom intensivvården.

ANNONS
|

Måndagen den 14 december fick 33 patienter med covid-19 intensivvård i Västra Götaland. Den första måndagen 2021, tre veckor senare, har antalet mer än fördubblats.

74 patienter med covid-19 är inneliggande på regionens intensivvårdsavdelningar (IVA). Året har således inletts med de högsta noteringarna sedan slutet av maj 2020.

Ökningen inom intensivvården var tydlig redan i mellandagarna, och efter årsskiftet har den alltså fortsatt. Statistik från Svenska intensivvårdsregistret visar hur antalet coronapatienter på IVA gick från 64 till 72 mellan nyårsafton och nyårsdagen.

LÄS MER:Magnusson (M) om coronakrisen: Vårdköerna får vänta till sommaren

Sahlgrenska har skalat upp

Den mest markanta ökningen har skett på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) i Göteborg. Där vårdas 42 patienter på IVA. För tre veckor sedan var det 14.

ANNONS

– Det är väldigt ansträngt måste jag säga. Det har ju skett en markant ökning av IVA-platser under helgerna, och vi har mer eller mindre dubblerat våra inlagda covid-IVA-patienter från julafton till nyårsafton, säger Peter Dahm, verksamhetschef och IVA-resursansvarig i Sahlgrenskas pandemigrupp.

Han fortsätter:

– På drygt en veckas har vi gått upp från cirka 20 platser till strax över 40 platser.

Vill prioriteras för vaccin

Bemanningen blir en allt större utmaning i och med det ökade trycket. På SU har man därför vädjat om att vårdpersonal ska prioriteras högre under den pågående vaccinationen.

Peter Dahm ser behovet av att IVA-personalen prioriteras.

– Vi har svårigheter att bemanna våra IVA-avdelningar, och ska vi eskalera upp ännu mer är det väldigt viktigt att vi inte har sjukdomar och smittoutbrott bland vår personal, säger han.

Västra Götalandsregionen gick på måndagen ut med att man kan gå emot den nationella prioriteringsordningen, om man inte får gehör hos Folkhälsomyndigheten – just så att vårdpersonalen kan vaccineras tidigare.

Hårt pressad sjukvård

Bättre behandlingsmetoder har bland annat bidragit till att en mindre andel coronapatienter kommit till IVA under den andra vågen, jämfört med den första. Samtidigt är sjukvården som helhet mer pressad än någonsin.

Totalt behöver 543 patienter inneliggande sjukhusvård med covid-19 i regionen på måndagsförmiddagen.

ANNONS

LÄS MER:Julafton 2020 – ingen julfrid på corona-IVA

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS