Död val hittad vid Tjörn

En död val har hittats vid Sunna Strand på Tjörn i Bohuslän. Enligt kommunen rör det sig troligen om en grindval som strandade i samma område förra veckan. – Blir det västanvind och högvatten kommer den att spolas in till samma strand där den fastnade sist, säger fiskaren Hans-Erik Hermansson som hittade valen.

ANNONS
|

Valen anträffades enligt Tjörns kommun vid Sunna Strand i närheten av Kyrkesund på Tjörn av fiskaren Hans-Erik Hermanssonunder måndagen. En nyhet lokaltidningen Nyheter STO var först att rapportera om.

Enligt KG Persson, tjänsteman i beredskap på Tjörns kommun, rör det sig troligen om en grindval som strandade i samma område förra veckan och som räddningstjänsten då hjälpte ut till havs igen.

Åtta brandmän och ett par frivilliga kunde efter en tids hårt arbete då rädda den sju meter långa och flera ton tunga valenså att den kunde simma ut mot friheten igen.

LÄS OCKSÅ:Så räddades strandade valen på Tjörn

ANNONS

– Vi tror att det är samma val. Vi får se vad vi ska göra med den. Naturhistoriska i Göteborg vill kanske ta prover på den. Vi får höra med miljö- och hälsa på kommunen imorgon hur de vill hantera det här. Om den ska ligga kvar där den ligger eller om vi ska dra ut den i havet eller hur vi ska göra, säger KG Persson.

"Måsarna började käka på den"

Mannen som hittade valen, pensionären Hans-Erik Hermansson 69, berättar att han såg det döda djuret mellan klockan 13.00 och 14.00 under första maj.

– Jag vet inte exakt hur mycketklockan var, men jag var ute och skulle dra lite laxöring och då såg jag något i vattnet och hur fiskmåsarna flög över den och hade börjat käka. Den var ju död och då gör ju måsarna så, säger Hans-Erik Hermansson som efter upptäckten kontaktade räddningstjänsten.

Hans egen uppfattning är att det handlar om grindvalen som räddades i förra veckan.

– Det här stället ligger bara några hundra meter från platsen där den strandade sist och den här var ungefär lika lång, mellan sex och sju meter lång. Blir det västanvind och högvatten kommer den spolas dit igen. Då kommer det att lukta då valen kommer börja ruttna, säger fiskaren.

ANNONS

ANNONS