Coronafallen minskar i Västra Götaland – första gången på tio veckor

Antalet covid-19-fall har ökat i Västra Götaland sedan början av juli. Men nu har trenden brutits. Förra veckan minskade antalet fall – för första gången på tio veckor.

ANNONS
|

Statistik från Västra Götalandsregionen visar att 1 433 fall av covid-19 upptäcktes förra veckan – en minskning med 22 procent mot veckan innan.

– Pandemin är inte över, jag vill betona det. Smittspridningen är fortfarande hög bland yngre. Väldigt många i samhället är ovaccinerade eller har ännu inte fått sin andra dos. Till alla som ännu inte vaccinerat sig har jag bara en uppmaning – vaccinera er nu, säger Thomas Wahlberg, regionens smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

LÄS MER:En kvarts miljon västsvenskar får sms om coronavaccinationen

Restriktionerna tas bort 29 september

Den 29 september tas de flesta covid-19-restriktionerna bort i Sverige. Thomas Wahlberg berättade i en intervju med GP i veckan att han tycker att det beslutet togs för tidigt.

ANNONS

Han ser framför sig ett läge med en ökad smittspridning och behov av nya skärpta rekommendationer redan i höst.

– Det är därför jag verkligen hoppas att folk är väldigt förnuftiga, även när man släpper många av restriktionerna, sade Thomas Wahlberg då.

Halverat antal iva-patienter

Samtidigt ser läget inom sjukvården något ljusare ut, jämfört med för några veckor sedan. På onsdagen vårdas sex covid-19-patienter på regionens intensivvårdsavdelningar – vilket är en halvering på två veckor.

– Vaccination hjälper. Allt färre personer läggs nu in på sjukhus tack vare att många har vaccinerat sig. Men nu gäller det att vi övertygar även dem som ännu inte tagit steget, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör, i pressmeddelandet.

LÄS MER:Regionen satsar på vaccinationsdag med drop-in den 2 oktober

LÄS MER:Unik statistik pekar ut vaccinklyftan i Göteborg

LÄS MER:Barn över 12 år erbjuds vaccin mot covid-19 i Sverige

ANNONS