Läskiga clownmasker på människor som skrämmer andra har blivit en trend i USA. Nu verkar den ha kommit till Sverige på allvar. På torsdagskvällen knivskars en ung man i Tvååker av en man i clownmask. ARKIVBILDER: TT KARTA: Google
Läskiga clownmasker på människor som skrämmer andra har blivit en trend i USA. Nu verkar den ha kommit till Sverige på allvar. På torsdagskvällen knivskars en ung man i Tvååker av en man i clownmask. ARKIVBILDER: TT KARTA: Google

Clown knivskar ung man

En man i 19-årsåldern ska under natten blivit attackerad av en person i clownmask. Den skadade omhändertogs av ambulans.

ANNONS
|

Det var strax efter klockan 22 som en man född 1997 blev knivskuren i axeln av en okänd person. Händelsen inträffade i Tvååker, Varbergs kommun.

Gärningsmannen sprang från platsen. Polis med hund spanade under natten i områdetefter en man i gul jacka, blåjeans och en clownmask.

Ingen har gripits ännu, enligt polisen. En anmälan skrivs om misshandel, enligt ambulanspersonal på plats skall skadan vara lindrig.

– Vi vet inte vad som föranledde detta. Det var inget rån och jag vet inte om de hade bråkat innan. Det är svårt att säga om detta är något som har att göra med trenden som har kommit från USA men det fanns en clownmask på platsen, säger Ulla Brehm, polisens presstalesman.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Clownskräcken har nått Sverige

Hon är kritisk till att människor klär ut sig till clowner för att skrämmas.

– Jag förstår inte hur de tänker. Det är inte roligt. Det är inte olagligt att klä ut sig men det är väldigt konstigt att vilja skrämma folk såhär. Tänk på små barn som blir rädda eller äldre personer som kan drabbas på allvarligare sätt, säger hon.

"Får inte ihop hela historien"

Under fredagen fortsätter Varbergspolisens arbete.

– Vi ska försöka få tag på den drabbade killen och höra honom igen. Han behöver berätta lite mer utförligt. Just nu får jag inte ihop hela historien, säger Jan Nicklasson, som är utredningschef vid polisen i Varberg.

Den unge mannen ska, enligt Nicklasson, ha blivit attackerad när han gick ut för att röka. Attacken ska ha skett i närheten av Medborgarhuset i Tvååker.

– Han känner att det gör ont i axeln och då står det en clown bakom honom, säger Nicklasson.

Polisen hoppas nu få in vittnesuppgifter från folk som befann sig i närheten av Medborgarhuset vid 22-tiden.

– En person med clownmask och gul jacka kan inte ha gått helt obemärkt förbi. Vi är oerhört intresserade av alla iakttagelser.

"De har förvandlat det till något jättetråkigt"

Attmänniskor klär ut sig till clowner och skrämmer människor ären amerikansktrendsom nuspridit sig till Sverige. I dagarna har flera incidenter anmälts till polisen i Sverige

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Kvinna dödshotad av clowner

Nu har det alltså gått så långt att en person faktiskt blivit utsatt för misshandel.Buttericks vd Bengt Olander är mycket kritisk till att man missbrukarclownutklädnaden på detta sätt.

LÄS OCKSÅ: Buttericks vd: Missbruk av clowndräkten

– De har förvandlat något roligt till något jättetråkigt. Det är upprörande, sa Buttericks vd Bengt Olander till GP under torsdagen, alltså innan knivskärningen i Varberg.

Även i Norge har det rapporterats om clowner som sprider skräck. Så sent som i tisdags kväll larmades polisen i Romerikes polisdistrikt om att en person med clownmask skrämt upp en bilist som färdades med två barn i bilen.

LÄS OCKSÅ:Polisjakt efter clown - beväpnad med bollträ

– Det dök upp en man med clownmask från ett dike. Han ska ha haft ett bollträ eller något liknande i handen, säger Patrick Solberg, operativ ledare för polisen i Romerikes polisdistrikt, tillRomerikes blad.

Mannen ska ha sprungit efter bilen och försökt slå till den. Clownen ska emellertid ha misslyckats med sina aggressiva försök.

Clownattack i Göteborg redan 2011

Fenomenet med clowner som sprider skräck dyker upp på allt fler platser runt om i Sverige. I Göteborg var det emellertid redan någon som skapade förvirring när den clownade omkring 2011.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Clown skapade förvirring på Hisingen

Clownen snurrade till det rejält i trafiken vid Wieselgrensplatsen. Han stoppade bilar och lade sig även på vägbanan framför fordon.

–Det gick inte att kommunicera på ett meningsfullt sätt med honom eftersom han hade en visselpipa i munnen och envisades med att tala genom den, sa polisens presstalesman Stefan Gustafsson då.

Händelsen avslutades med att clownen avvisades.

ANNONS