Byggarbetarna på den berömda bilden var Okomebor

Den berömda bilden på byggarbetarna högt över Manhattan har de flesta sett. Nu visar det sig att två av dem utvandrat från Okome i Halland, skriver Hallands Nyheter.

ANNONS
|

De svartvita bilden "Lunch atop a skyscraper" har de flesta sett. Den är tagen i New York 1932 och föreställer en grupp byggarbetare som sitter på en balk och äter lunch, högt över Manhattan.

Det var 2007 som Eivor Oldgren i Halmstad bläddrade i en reklamtidning och kände igen sin farbror John Johansson på bilden, skriver Hallands Nyheter. En annan släkting kände igen den andre mannen, Albin Svensson, även kallad Julles-Albin.

Det är nummer fem och sex från vänster på bilden som ska vara Okome-pojkarna Albin och John, som utvandrade till USA på 1920-talet. De återvände senare till Sverige. Albin dog 1954 och John 1982.

ANNONS

– Visst är det pappa. Och jag minns att han under en skogspromenad på 1970-talet hade talat om en fantastisk bild som togs när de jobbade i en skyskrapa och att han så gärna hade velat se den bilden. Det retar mig att jag aldrig förstod att leta rätt på den medan han var i livet. Jag har ju ändå varit bibliotekarie, säger Britt-Marie Johansson Dufwa, John Johanssons dotter till HN.

Okome ligger i mellersta Halland, någon mil söder om Ullared.

ANNONS