Busskrasch utanför Borås – sju till sjukhus

ANNONS
|

Vid halv tolv-tiden på måndagsförmiddagen välte en passagerarbuss på riksväg 40 och lade sig över mittenräcket. Olyckan inträffade i närheten av Viaredsmotet i riktning mot Borås.

– Bussen ska ha kört in i mitträcket. Det är en dubbeldäckare, sade Sandra Eidergren, kommunikatör vid räddningstjänsten Södra Älvsborg.

Enligt polisen var det 19 personer ombord på bussen – 18 passagerare och en chaufför. Sju fick föras med ambulans till sjukhus, men ingen ska ha fått några allvarligare skador.

– Alla är evakuerade. Ingen bedöms som allvarligt skadad. De som inte är avförda med ambulans sitter i en annan buss, som ska till Borås, sade Sandra Eidergren.

ANNONS

Även busschauffören ska ha klarat sig lindrigt undan.

– Bussföraren verkar också ha klarat sig bra och hjälpt passagerarna ut. Det är för tidigt att säga något definitivt om skadeläget men i nuläget verkar det som om det bara rör sig om lindriga skador, säger Jens Holmberg, presskommunikatör på Västtrafik.

Lyftes med kuddar

Länge var det oklart om någon hade hamnat under bussen. Ett stort arbete låg i att lyfta bussen. För att kunna lyfta en dubbeldäckare som ligger på sidan använder sig räddningstjänsten av så kallade lyftkuddar.

– Vi använder lyftkuddar. Stora kuddar som man pumpar fulla med luft. Man kilar in dem under bussen och fyller dem med luft så att bussen höjer på sig, säger Sandra Eidergren.

Räddningstjänsten bekräftar att personer har skadats i samband med olyckan, men skadorna ska alltså vara lindriga. Däremot blev många chockade.

– Inga svårare skador. Skrubbsår och chockskador, men inte fysiskt allvarligt skadade på något sätt, sade Sandra Eidergren.

När bussen lyftes kunde man också bekräfta att ingen person låg klämd under bussen. På Södra älvsborgs sjukhus bekräftade man att man tagit emot de skadade.

–Det som går att säga är att vi har fått in sju patienter. Av dem så har två redan fått lämna och åka hem. Ingen av dem bedöms vara allvarligt skadad, men mer än så vet jag inte i nuläget, säger Frida Johansson, presskommunikatör på Södra Älvsborgs sjukhus.

ANNONS

Återigen trafik i båda riktningar

Riksväg 40 stängdes av helt i båda riktningar till följd av olyckan, vilket orsakade långa köer. Strax efter halv sex på eftermiddagen öppnades vägen i båda riktningar igen.

– 17:41 öppnade trafiken i båda riktningar, säger Eva Nordén, presskommunikatör vid Trafikverket.

Räddningstjänsten ska ha varit klara på platsen sedan 14-tiden på måndagseftermiddagen. Det stora jobbet därefter låg i att få bort dubbeldäckaren från platsen – något som alltså tog tid.

I samband med olyckan skickade Borås stad ut ett pressmeddelande där man uppgav att kommunens krisledningsgrupp samlades. Kommunens organisation för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och kriser aktiverades också.

ANNONS