Busskortet ledde polisen till rånarna

Nattetid gav de sig på sina offer. Maskerade och beväpnade med soft air gun och kniv tvingade de till sig värdesaker och pengar. Ett stulet busskort kunde dock leda polisen till den unga rånartrion som åtalades för inblandning i flera av rånen.
Nu har de dömts för flera av brotten.

ANNONS
|

Under en kort period i slutet av sommaren rånades flera personer runt centrala Borås. Nattetid, då de flesta av offren var på väg hem, slog gärningsmännen till. Maskerade och beväpnade med vapen och i några fall även kniv tvingade de till sig värdesaker och pengar. I vissa fall tog de även bankkort och när de fått fram koden tog de ut tusentals kronor från offrens konton.

I ett fall utspelade sig någon form av gisslandrama. En kvinna hölls kvar medan hennes sambo under knivhot fördes till sitt hem. I hemmet ska han ha tvingats att plocka ner märkeskläder, en dator, tv-spel, playstation och andra tillhörigheter i två väskor.

ANNONS

– Han säger flera gånger att om jag försöker göra något dumt hugger han mig. Han säger också att om något dumt händer så har de min tjej, berättade mannen i polisförhör.

LÄS MER: Misstanken: Gisslandrama under rånartrions brottsturné

"Hoppas inte din pojkvän fuckar upp"

Under tiden tvingades kvinnan sitta på knä medan de två gärningsmännen, enligt misstankarna, riktade en kniv och ett skjutvapen mot henne. Flera gånger gjorde de mantelrörelser med pistolen och slog denna i huvudet på henne.

– "Hoppas inte din pojkvän fuckar upp det för då kommer det hända något med dig, din pojkvän och familj", ska de ha sagt sa kvinna i polisförhör.

I ett annat fall tvingades en man med ut i skogen. Där ska rånarna ha fått honom att ringa sin mamma och be henne föra över 5000 kronor till honom. En av rånarna åkte till en bankomat för att ta ut pengar från hans konto, men misslyckades. Då ska mannen ha tvingats med till en bankomat där han, enligt misstankarna, fick ta ut sammanlagt 9 700 kronor från sitt konto. Under hela händelseförloppet ska rånarna ha sagt att de ska döda eller skjuta mannen samt att de ska döda hans familj.

Busskort ledde polisen till rånarna

Det skulle bli ett stöldgods i form av ett busskort som ledde polisen till trion, som Borås Tidning tidigare skrivit om. Ett av offren blev av med busskortet och genom att följa hur det använts därefter kunde polisen få fram bilder på de misstänkta gärningsmännen. Killarna kunde identifieras och snart plockades de in.

ANNONS

I november åtalades de tre tonåringarna för sin inblandning i totalt sju rån, tre rånförsök, ett olaga frihetsberövande och ett grovt rån. Brotten ska trion ha begått i olika konstellationer och det rör sig totalt om 15 målsäganden.

– Merparten av rånen har utförts nattetid och riktat sig mot personer som varit på väg hem från stan. I samtliga fall har gärningsmännen varit maskerade och hotat målsägandena med skjutvapen i form av en soft air gun samt i vissa fall även med kniv, sa kammaråklagare Carolyn Westeröd i samband med att stämningsansökan lämnades in.

Domen

De åtalade tonåringarna har haft lite olika inställning till brotten de åtalades för.

– Jag brukar alltid vara hemma på söndagar, sa en av dem angående ett av brotten han nekar till.

En annan sa att de utförde rånen för att tjäna lite pengar.

På fredagen meddelades domen och så här blev straffen:

Tonåring 1: Sluten ungdomsvård i ett år och sex månader för sex rån, två rånförsök, ett grovt rån, olaga frihetsberövande samt ringa narkotikabrott. Tingsrätten skriver att straffvärdet för dessa brott för en vuxen person motsvarar fängelse i över nio år.

Tonåring 2: Sluten ungdomsvård i två år för sex rån, två rånförsök, ett grovt rån samt olaga frihetsberövande. Tingsrätten skriver att straffvärdet för dessa brott för en vuxen person motsvarar fängelse i över nio år.

ANNONS

Tonåring 3: Sluten ungdomsvård i ett år för tre rån, två rånförsök och ett olaga frihetsberövande. Han frias från den grova rånet. Tingsrätten skriver att straffvärdet för dessa brott för en vuxen person motsvarar fängelse i sex år.

ANNONS