Nyheten finns än så länge på landsbygdslinjer i Sjuhäradsbygden samt i några av Göteborgs kranskommuner.
Nyheten finns än så länge på landsbygdslinjer i Sjuhäradsbygden samt i några av Göteborgs kranskommuner. Bild: Västtrafik

Bussar utanför storstan får bakåtvända barnstolar

Nu ska de yngsta passagerarna resa tryggare med Västtrafik – i alla fall utanför storstan. Bolaget inför barnstolar på regionbussarna.

ANNONS
|

Förändringen startade i fjol men Västtrafik presenterar den offentligt först nu.

– Från och med förra året kräver vi att alla nya regionbussar, de som har bälten för passagerarna, ska ha två integrerade barnstolar. Det är ett smidigt sätt att öka trafiksäkerheten för de minsta passagerarna. Vi hoppas att folk ska upptäcka dem och börja använda dem, säger Henrik Kjellberg som är kommunikatör vid Västtrafik.

En tiondel

I dag är det 193 bussar av totalt cirka 1 900 som har barnstolar. De flesta, 157 stycken, trafikerar linjer i Sjuhäradsbygden. Det finns också en del barnstolar i Mölndal, Partille samt på Öckeröbussarna.

LÄS MER:Här kan du testa den självkörande bussen

Antalet ska öka i takt med att fordonen byts ut.

ANNONS

– De kommer till Skaraborg 2024, när vi köper in nya bussar där, säger Kjellberg.

Stadstrafiken omfattas inte av reformen. Göteborgarna kommer att stöta på de nya barnstolarna när de reser till kranskommuner eller med landsbygdslinjer.

”Enormt gensvar”

Enligt Kjellberg har nyheten mötts av positiva reaktioner.

– Vi har fått ett enormt gensvar sedan vi lade ut det på Facebook. Folk verkar uppskatta det, säger han.

Stolsryggen måste fällas fram.
Stolsryggen måste fällas fram. Bild: Västtrafik

Barnstolarna är bakåtvända och sitter i många fall monterade på vanliga stolsryggar som måste fällas fram. Det kan alltså hända att barnplatserna är upptagna om det är fullt på bussen.

LÄS MER:Västtrafiks kontrollantsatsning kom av sig

– Kollektivtrafiken är ju sådan att man reser i mån av plats. Förhoppningsvis kan man ha en dialog med den som sitter där, säger Henrik Kjellberg.

Enligt NTF bör små barn färdas i bakåtvänd bilbarnstol från att de kan sitta stadigt utan stöd och upp till fyra-fem års ålder.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS