Brandmannen kördes ihjäl under räddningsarbetet

Brandmannen höll på med ett räddningsarbete på E6. Då kom en personbil i full fart och körde rakt in i brandmannen och flera andra fordon. Brandmannen dog och föraren, en 70-årig man, åtalades för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Nu har domen kommit. Föraren döms till villkorlig dom och 80 dagsböter - totalt 11 200 kronor.

ANNONS
|

Lastbilen hamnade på fel sida av vägen vid en påfart till motorvägen vid Saltkällemotet i Munkedal i Bohuslän. Lastbilen vek sig då på mitten och räddningstjänsten larmades till platsen.

Under räddningsarbetet höll räddningstjänsten en fil öppen längs motorvägen. Då var nästa olycka framme.

En lastbil stannade till i den öppna filen mellan räddningstjänstens fordon och lastbilen som hade vikt sig.

– Då kommer det en bil i hög hastighet och kör mellan lastbilen som har stannat och räddningstjänstens fordon. Hur brett det var mellan dem vet jag inte, berättade Patrik Ahlbom vid polisens ledningscentral i Region Väst.

ANNONS

En av brandmännen gick precis där, med ryggen mot trafikens färdriktning. Han blev påkörd. Räddningstjänstarbetaren fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

LÄS MER: "Jag trampade på bromsen men inget hände"

"Jag trampade på bromsen men inget hände"

Händelsen utspelade sig den 26 april förra året. Föraren, en70-årig man, åtalades för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.Åklagaren menar att mannen passerat den uppmärkta olycksplatsen utan att vara tillräckligt uppmärksam och inte anpassat hastigheten.

Enligt åtalet ska föraren först kört in i främre delen av en uppställd brandbil med påslagna varnings- och blåljus ochdärefter kört in i sidan en personbil.

Det var efter krocken med personbilen som föraren körde på brandmannensom befunnit sig mellan de båda uppställda brandbilarna, för att slutligen köra in i sidan på en tunglastbilmed släp.

Den åtalade mannen nekar till brott och han ska ha hävdat att bromsarna på hans bil inte fungerade.

– Jag trampade på bromsen men inget hände. Jag har aldrig varit med om något liknande i hela mitt liv och började trampa vilt på bromspedalen, sa han under rättegången enligt Bohusläningen.

Han berättade för rätten att han i stället försökte köra förbi olycksplatsen med utryckningsfordonen i höger körfält och bilkön i vänster körfält.

– Jag fick panik och såg en chans att rädda min fru och mig själv, sa han under rättegången.

Han drog i handbromsen och bilen stannade först när ett hjul ramlade av. Förutom brandmannan hade han då också kört på fyra andra fordon.

Åklagaren hävdar dock att bromssystemet var felfritt. Enligt den tekniska undersökningen fanns inga fel på bilen som kan ha orsakat eller bidragit till olyckan.

ANNONS

LÄS MER: Brandman påkörd på E6 - dog av skadorna

Brister i undersökningen

Försvaret har dock hävdat att det finns flera felaktigheter och brister i undersökningen. Under rättegången ifrågasatte advokaten rapporten i sin helhet. Och eftersom bilen skrotades innan hans klient delgivits misstanke om brott har det inte gått att kontrollera uppgifterna.

– Polisen väljer naturligtvis själva när de vill delge misstanke om brott, men vi vill ha en sportslig chans att ha synpunkter på den tekniska undersökningen, sa försvarsadvokat Robert Mjösén till Bohusläningen.

Åklagaren försvarade sig med att säga att det var föraren själv som sagt okej till att skrota bilen.

LÄS MER: Brandmannen kom aldrig hem - kördes ihjäl i tjänsten

Nu kommer domen

Åklagaren har yrkat på villkorlig dom och böter medan advokaten anser att åtalet ska ogillas.

På tisdagen komdomen.

Föraren döms till villkorlig dom och 11 200 kronor i dagsböter, 80 á 140 kronor. för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Tingsrätten anser att det är motbevisat att bromsarna var ur funktion och att bromspedalen inte fjädrade. De anser att "förklaringen till olyckan måste vara kopplad till hans sätt att köra". Rätten skriver att mannen kört in i olycksområdet med en för hög hastighet "och därefter inte kunnat kontrollera situationen". De skriver att det är okänt varför han inte lyckades bromsa:"men en sannolik förklaring är som han själv antytt att han drabbats av stress och dödsångest vilket satt ned hans förmåga att handla riktigt och rationellt".

ANNONS

Enligt tingsrätten har det inte framkommit några omständigheter som tyder på att föraren "tagit medvetna risker" men att det är "klarlagt" att han "brustit i uppmärksamhet på sätt att han trots de tydliga markeringarna av att en olycka redan inträffat vid Saltkällemotet inte anpassat sin hastighet så att han hade förmåga att stanna eller sakta ned för att undvika kollision".

Rätten motiverar valet av påföljd med att mannen inte är dömd för brott sedan tidigare och att de anser att det inte finns anledning att tro att han kommer att "göra sig skyldig till fortsatt brottslighet".

- Tingsrätten har dömt hel enligt vad både åklagaren och jag sa, vi är nöjda med domen, säger Per-Åke Kvarnström, målsägandebiträde till brandmannens anhöriga.

LÄS MER: Brandmannens upprörda Facebook-inlägg

ANNONS