Brand i ladugård utanför Getinge

28 kor har dött i en ladugårdsbrand norr om Getinge i Halland.
Branden har varit omfattande och orsakat ett stort räddningspådrag.
– Det ska vara fullt övertänt, säger Tina Nordlund, vakthavande räddningschef på räddningstjänsten.

ANNONS
|

Strax efter lunch på onsdagen larmades polis och räddningstjänst till en gård norr om Getinge i Halland. Enligt inringaren brann det i taket på en ladugårdsbyggnad.

Räddningstjänsten ryckte ut med 19 enheter och på plats kunde de konstatera att byggnaden var övertänd.

Hallandsposten uppger att det finns omkring 700 kor på den aktuella gården och enligt initiala uppgifter till SOS Alarm var det också djur i den brinnande byggnaden.

Räddningstjänsten evakuerade ett antal av dem, men senare på eftermiddagen uppgav polisen att 28 djur har dött i banden.

– Vi har funnit ett antal döda djur under släckningsarbetet. Om de ligger utanför, innanför eller någon annanstans vet jag inte exakt nu, säger Peter Karlborg på räddningstjänsten.

ANNONS

Inga människor ska ha kommit till skada.

Kontroll på branden

Det fanns initialt en stor spridningsrisk till andra byggnader men vid 15-tiden uppger polisen att räddningstjänsten har fått kontroll över branden.

– Släckningsarbetet pågår fortsatt. Vi har fått bukt på branden som har minskat i intensitet. Vi har fortsatt mycket folk på plats och en prognos på att fortsätta arbetet fram till klockan 17, säger Peter Karlborg.

Enligt polisen finns också uppgifter om att det finns gasflaskor i byggnaden, vilket ska ha försvårat släckningsarbetet.

Brandorsaken är för närvarande oklar. En förundersökning om mordbrand har inletts, vilket är en form av rutinåtgärd vid bränder i fastigheter när brandorsaken är okänd.

ANNONS