Borealis polisanmäls för stora utsläpp

Petrokemijätten Borealis i Stenungsund polisanmäls av länsstyrelsen efter en driftsstörning som ledde till stora utsläpp vid senaste månadsskiftet.

ANNONS
|

– Vårt fokus nu är att driva på för åtgärder på anläggningen, säger Elisabeth Lindqvist, länsmiljöingenjör på länsstyrelsen i Göteborg.

Det var den 31 mars som något gick fel inne på Borealis fabrik i Stenungsund. Både en kylkompressor och en ångpanna stannade, vilket ledde till så kallad sotande fackling som spred svart rök över Stenungsund.

Driftsstörningen medförde också utsläpp av olja och fenol till närliggande vatten.

– Orsaken till att vi polisanmäler är i första hand utsläppen till vattnet. Det handlar om betydande utsläpp som kan påverka vattenlevande organismer, säger Elisabeth Lindqvist på länsstyrelsen.

Företagets vd Anders Fröberg beklagar det inträffade:

ANNONS

–Nu har länsstyrelsen valt att lämna över det här till åklagare, och det är ju vad de normalt gör efter den här sortens händelser, säger han.

Borealis kommer att göra en egen utredning, som skulle kunna leda till nya investeringar för ökad driftssäkerhet.

–Vi är inte nöjda med att detta har inträffat. Vi har redan vidtagit flera åtgärder, bland annat har vi bytt till en fackla med mer sotfri kapacitet. Men vi får fortsätta jobba med fler åtgärder, säger Anders Fröberg.

Enligt tidningen ST-tidningen har även Stenungsunds kommunledning reagerat över händelsen. Kommunalrådet Sofia Westergren (M) säger till tidningen att hon vill ha "en tydlig förklaring".

ANNONS