En explosion inträffade vid en restaurang på Orust på natten mot onsdagen. Larmet inkom vid 02.25.
En explosion inträffade vid en restaurang på Orust på natten mot onsdagen. Larmet inkom vid 02.25. Bild: Mikael Berglund

Bombskyddet inkallat efter explosion på Orust

Nationella bombskyddet kallades under onsdagsmorgonen till Orust efter att en restaurang totalförstördes i en explosion.
– Är det så att ett ställe brinner ner och det sedan smäller en bomb på det andra stället är det klart att det måste finnas någon form av hotbild om det inte handlar om olyckshändelser, säger polischefen Sten-Rune Timmersjö.

ANNONS
LocationOrust||

Explosion ägde rum vid entrén till restaurangen på Orust under natten mot onsdagen. Restaurangen har enligt polisen fått kraftiga skador, och fönster har krossats på en intilliggande fastighet.

Polis larmades till platsen vid 02.25 och en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse inleddes kort därefter. Platsen spärrades samtidigt av för teknisk undersökning och nationella bombskyddet har under dagen arbetat vid restaurangen. Boende ovanför restaurangen och från den intilliggande fastigheten evakuerades under natten också från byggnaden.

Polisens presstalesman Thomas Fuxborg berättade under onsdagsmorgonen att polisen då inte hade någon information om någon hotbild mot personerna som driver restaurangen.

– Under natten har det inte framkommit något sådant, berättade Thomas Fuxborg tidigt på morgonen.

ANNONS

Som en trygghetsskapande åtgärd har polisen efter explosionen placerat ett mobilt poliskontor vid avspärrningarna i centrala Ellös, dit folk även kan komma och lämna tips om händelsen.

Förundersökningen kommer under onsdagen att lämnas över till polisens avdelning för grova brott där Sten-Rune Timmersjö är gruppchef.

Utredningen kommer nu att ledas av Sten-Rune Timmersjö, gruppchef vid polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.
Utredningen kommer nu att ledas av Sten-Rune Timmersjö, gruppchef vid polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal. Bild: Stefan Bennhage

"Tror inte det handlar om olyckshändelser"

För så sent som för en vecka sedan brann en annan restaurang, som drivs av samma personer, ner vid en camping på Orust. Sten-Rune Timmersjö berättar att en naturlig del av utredningen därför är att utreda om den händelsen som rubriceras som en grov mordbrand har någon koppling till nattens explosion.

– Är det så att ett ställe brinner ner och att det sedan smäller det en bomb på det andra stället, ja, då är det klart att det måste finnas någon form av hotbild om det nu inte är så att det handlar om olyckshändelser och det tror jag inte det handlar om.

– Samtidigt så har vi inte hela bilden framför oss än och vi har inte heller hört alla som vi vill höra. Vi är fortfarande i ett väldigt tidigt skede i utredningen och än så länge har vi inga uppgifter som styrker att det ska finnas en hotbild, säger Sten-Rune Timmersjö.

ANNONS

Han berättar att den grova mordbranden och explosionen i nuläget utreds som två separata händelser.

Ingen person har vad polisen känner till kommit till skada i samband med någon av de två händelserna.

ANNONS