Bombhot mot flera västsvenska kommuner

Under måndagseftermiddagen har flera kommuner i Västsverige utsatts för bombhot. Omkring 130 personer har utrymts ur Lidköpings kommunhus. I ett mejl har någon skrivit att det finns en bomb i byggnaden.

ANNONS
|

Bombhot har riktats mot flera västsvenska kommuner under måndagen. Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson, berättar att hoten gäller åtminstone fyra kommuner i Skaraborg: Lidköping, Skövde, Falköping och Mariestad.

Ett nytt bombhot har riktats mot stadshuset i Lidköping. Senast i fredags utsattes kommunen för ett liknande hot.

– Hoten är riktade mot kommunhusen, och det är skrivna hot som kommit in.

Hur ser hoten ut?

– Det är samma tillvägagångssätt, vi går inte in närmare på hur de kommit in. Vi ser i nuläget inte att det finns någon risk för att hoten ska verkställas. Vi har inte hittat några farliga föremål i byggnaderna, säger Stefan Gustafsson.

ANNONS

Enligt SVT Väst ska även Herrljunga kommun ha drabbats. Det är inget som polisens presstalesperson i nuläget har några uppgifter om.

"130 medarbetare utrymdes"

Under måndagen har Lidköpings kommuns kontaktcenter mottagit ett mejl med information om att det ska finnas en bomb i kommunhuset.

– Vi har utrymt byggnaden och polisen söker just nu igenom lokalerna efter misstänkta föremål. Det rör sig om ungefär 130 medarbetare som utrymts. De mår förhållandevis bra, men är frustrerade över att detta skäl viktig arbetstid, säger Elin Liljebäck Nilsson, utvecklings- och kommunikationschef på Lidköpings kommun.

Personalen har ännu inte fått information om när de kan återvända till byggnaden.

– De befinner sig en bit ifrån stadshuset och inväntar besked, säger Elin Liljebäck Nilsson.

Även i Falköping har kommunhuset utrymts.

– Jag har fått meddelande om att det varit ett bombhot, och stadshuset är utrymt, säger Katarina Andersson, kommundirektör i Falköping.

Kommer upprätta en anmälan

I Mariestad utrymdes stadshuset vid 16-tiden och håller stängt resten av dagen.

– Vi har mottagit ett hot, utrymt stadshuset och tillkallat polis. Nu väntar vi på polisen för ytterligare instruktioner, säger kommunchef Kristofer Svensson.

I Skövde har man inte utrymt någon byggnad.

– Vi har tillsammans med polis fattat beslut om att inte utrymma. Detaljerna bakom det vill vi inte kommentera. Det har kommit in ett hot men det var inte specifikt riktat mot stadshuset, säger Anna Hartung, kommunikationschef på Skövde kommun.

ANNONS

Polisen säger att man kommer att upprätta en anmälan om olaga hot mot grupp.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS