Boksommaren är här – Nu läser vi som mest

Äntligen sommar – äntligen tid att läsa. Under sommarsemestern passar många på att sjunka in i en riktigt bra bok. GP tipsar om sommarläsning för både stora och små.

ANNONS
|

På barnavdelningen på Göteborgs stadsbibliotek är det full fart. Bland låga hyllor med färgglada bokryggar svischar ett tjugotal barn runt i jakten på de perfekta låneböckerna till sommarsemestern. De flesta kommer direkt från skolavslutningen och tanken på ett långt, härligt sommarlov skapar en uppsluppen stämning.

LÄS MER: Det här läser Göteborgs-kändisarna i sommar

Hopkurad i ett fönster tar Simon Hultman, 9, det hela med ro. Han sitter redan försjunken i boken Dagbok för alla mina fans av Jeff Kinney.

– Den är jättebra. När jag har börjat läsa kan inget hindra mig. Jag läser varje dag, hela året, säger han.

ANNONS

Spökhistorier och övernaturligt populärast

Det är dags för årets upplaga av Sommarboken, ett nationellt projekt som pågått sedan 2012 och som syftar till att få barn att upptäcka tjusningen med läsning. På stadsbiblioteket får barnen fylla varsin påse eller kartong med böcker med extra lång lånetid, så de kan läsa hela sommaren lång. Dessutom finns ett program med olika aktiviteter för de barn som är kvar i stan under sommaren. Förra året var temat mysteriesommar; i år är det seriesommar som gäller.

Några som gillar både serier och mysterier är Billie Ripa, 12, och Sophia Welander, 11, som balanserar på varsin rejäl bokhög. På omslagen skymtar monster och vampyrer.

– Det är mest fortsättningar på serier. Pax-böckerna till exempel. Det är tio böcker om monster, berättar Sophia Welander.

Enligt barnbibliotekarierna Malin Sandell och Linda Brudal håller trenden med läskiga böcker i sig.

– Det är väldigt populärt med spökhistorier och övernaturligt. Många handlar om spökhus och sjukhus till exempel, säger Malin Sandell.

Linda Brudal håller upp boken Försvunnen av Camilla Lagerqvist.

– En ny trend som börjar komma nu är historiska böcker med både allvarliga och övernaturliga inslag. Som den här som handlar om rasbiologi, berättar hon.

Tjockare, svårare böcker

Det är inte bara på biblioteket det går att låna bra sommarläsning. Från och med sista måndagen i juni förvandlas stadsbibliotekets bokbuss till en kombinerad bok- och badbuss. Under soliga vardagar parkerar bussen vid antingen Askims, Delsjöns eller Härlanda tjärns badplats. Där går det att låna böcker och tidningar och de allra yngsta besökarna bjuds på sagostund.

ANNONS

Sommaren är odiskutabelt den tid på året då vi plöjer mest skönlitteratur. Malin Andersson, bibliotekarie på stadsbiblioteket, berättar att många passar på att låna lite tjockare böcker till semesterläsningen.

– På sommaren har folk tid att läsa lite längre stunder och är inte så stressade. Då lånar man lite tjockare, svårare böcker med lite mer läsmotstånd. Sommaren är ju den tid då man kanske kan göra det man inte hinner med i sin stressiga vardag, säger hon.

Extra lång lånetid för alla

Inte bara barnen får längre lånetid på sommaren; från och med 19 juni får alla stadsbibliotekets böcker lånas i fem veckor i stället för de normala tre. Som vanligt går deckare varma om sommaren. Men Malin Andersson ser en viss svalning i deckartrenden. Kritikerrosade Elena Ferrante toppar stadsbibliotekets kölista för närvarande. Högt upp på kölistan hamnar även Boråssonen Johannes Anyurus senaste roman De kommer drunkna i sina mödrars tårar.

Men vad läser en bibliotekarie själv på sin semester?

– Trädgårdsböcker tycker jag är kul att läsa på sommaren. Jag brukar alltid spara en rejäl hög böcker. Såhär års plockar jag ut som det som jag vill läsa under semestern. Man kan beställa böcker till ett bestämt datum. Det är faktiskt många som planerar sin läsning på det sättet, berättar Malin Andersson.

ANNONS

"Ett fantastiskt antistressmedel"

Att läsa är inte bara en upplevelse för fantasin. Forskning har visat på positiva effekter på minnet, kreativiteten och på kroppens stressnivåer. Sex minuter tyst läsning räcker för att sänka stressnivåerna i kroppen med nästan sjuttio procent. Sommaren kan vara ett utmärkt tillfälle att ta sig den där extra tiden; om det så är på stranden, i hängmattan eller på tåget.

– Vi lever i ett stressigt samhälle där vi mest läser korta texter på mobil och dator. Då kan det vara svårt att koncentrera sig på en längre sammanhållen text. Det händer något i hjärnan när man gör det. När man inte har den där vardagsstressen kan man lägga bort mobilen och sjunka in i en tjock bok. Det är ett fantastiskt antistressmedel och sätt att gå ned i varv, säger bibliotekarie Malin Andersson.

Att läsning hjälper en att slappna av verkar åtminstone stämma på Simon Hultman. Medan de andra barnen flänger runt med tjugotalet böcker i sina påsar fortsätter han tålmodigt att läsa i fönsterkarmen.

– Jag har bara lånat två hittills. Men jag har hittat min favoritbok, så jag är nöjd, säger han.

Experternas boktips

Barn och ungdom:

Nyckeln till Hinsides av Karin & Albin Alvtegen

Mor och son Alvtegen har skrivit en fantasytriologi som passar desom älskar Narnia och Harry Potter.

I bergets hjärta av Mårten Sandén

Tolvåriga Sonja ska besöka sin okände farfar i Norrland. Men när hon kommer fram verkar saker och ting inte stämma...

Försvunnen av Camilla Lagerqvist

En historisk spänningsserie om rasbiologisk forskning. Kuslig och viktig läsning.

Källa: Malin Sandell, barnbibliotekarie

Vuxna:

Här är jag av Jonathan Safran Foer

"En tjock bok på nästan 600 sidor som jag tänker läsa i hängmattan i sommar. Det är Jonathan Safran Foers första roman på 11 år, och han kommer dessutom hit till Stadsbiblioteket i augusti."

Augustus av John Williams

"Handlar om kejsare Augustus. Den är från 70-talet men har kommit på svenska först nu. Boken Stoner av samma författare blev otroligt populär."

Karin Ek: Med kinden mot gråberget av Anne Brügge

"Hon kallas en svensk Virginia Woolf, ändå finns hon knappt med i svensk litteraturhistoria. Karin Ek skrev tidigt om erotik och kvinnlig sensualitet och hann ge ut åtta böcker innan hon dog 1926."

Källa: Malin Andersson, bibliotekarie

ANNONS