Bo fotade delfinens jättehopp

Makrillfisket fick en oväntad avslutning för Bo Lindström. En delfin lekte utmed båten och hoppade fyra-fem meter upp i luften.

ANNONS
|

Bo Lindström bor själv i Stockholm men hans sambo har släkt i Glommen i Halland. De var på besök över helgen ochåkteut med sambons systerson Fredrik Johansson för att fiska makrill i lördags. Makrillfisket var inte strålande, de lyckads fånga 24 stycken. Men på väg tillbaka såg de något röra sig i vattenytan en bit bort.

– Vi trodde först att det var en tumlare och saktade ner farten på motorbåten, säger Bo Lindström, till Hallands Nyheter.

När de kom närmare såg det att det var en delfin. Släktingarna från Glommen hade aldrig varit med om något liknande tidigare. När de ökade farten och kom upp i ungefär tio knop började delfinen leka och hoppa vid sidan av båten. Bo Lindström uppskattar höjden på hoppen till fyra-fem meter.

ANNONS

– Jag har sett delfiner förut under en turistgrej i Indien. Då såg vi delfinflockar men bara ryggfenan på dem.

Delfinmötet är inte det första på senaretid i området.

Enligt Svante Lysén vid Göteborgs Naturhistoriska museum blir det allt vanligare med delfiner vid vår svenska kust.

– Vad det beror på är svårt att säga om det är klimatet eller att de blir fler. Antalet delfinobservationer har ökat de senaste tio åren. Det är fyra-fem arter det rör sig om, säger Svante Lysén.

Två delfiner av arten Öresvin har tidigare i år uppehållit sig i Östersjön och sedan rört sig ner mot tyska bukten. På sidanvalar.sefinns delfinobservationer dokumenterade.

ANNONS