Biltjuv kunde gripas – efter att Peter och hunden Tyr tog upp jakten

På väg till ett uppdrag i Vänersborg hamnade hemvärnssoldaten Peter Magnusson mitt i en singelolycka – där föraren snart skulle smita från platsen. Tillsammans med patrullhunden Tyr tog han upp spåret och en stund senare kunde tjuven gripas vid en sjö.

ANNONS
|

Det var under lördagen som en singelolycka inträffade vid Stora Botered i Vänersborgs kommun. Vilket GP tidigare skrivit om.

LÄS MER: Smet från olycka – hittades roendes i eka

Mannen som satt i bilen misstänks nu för att ha stulit bilen och dessutom varit drogpåverkad när han körde den.

Bara en liten stund efter att olyckan inträffat befann sig hemvärnssoldaten Peter Magnusson, tillsammans med några andra soldater från hemvärnet 39:bataljonen Skaraborg, på platsen. De var på väg till ett eftersök i Vänersborg men insåg snart att de kunde vara behjälpliga även på denna plats. Något som GT var först med att berätta.

ANNONS

– Vår gruppchef gick fram för att se om han kunde hjälpa till men blev då hotad av mannen som var beväpnad med en typ av kniv. Han satt då fortfarande kvar i bilen, berättar Peter Magnusson.

Full fart in i skogen

Mannen ska strax därefter ha plockat med sig stöldgods ur bilen och sedan sprungit mot ett viltstängsel. Efter att ha klättrat över det och börjat springa över en slänt fick Peter Magnusson uppmaningen av sin gruppchef att ta med sig patrullhunden Tyr och följa efter.

– Ytterligare två kollegor följde med. När någon är beväpnad så ska man ha så kallade säkrare med sig. Vi stod och bevakade honom tills han försvann ur sikte. Jag visste att vi skulle ta honom ändå eftersom vi hade hunden med, berättar han.

Och sedan gick det undan.

– Tyr visste exakt var mannen hade varit och det blev full fart efter honom. Över en åker och in i ett skogsområde.

Inne i skogen spårade Tyr upp stöldgods som mannen hade tappat längs vägen, och snart fanns han återigen i deras sikte.

– När vi kom i kapp honom började han att springa iväg på nytt. Vi sprang efter och hade honom inom synhåll hela tiden. Polisen var då framme vid olycksplatsen och visste om att vi jagade honom.

ANNONS

"Härligt att patrullhundarna gör skillnad"

Efter en stund kom de fram till en sjö där mannen tillgrep en eka och rodde ut på vattnet.

– Det var skönt. Då visste vi vart han var och han skulle inte kunna komma så långt, säger Peter som blev uppmanad av polisen att patrullera på stranden till dess att polishelikoptern skulle anlända.

En halvtimme senare kunde mannen gripas av polisen. Peter Magnusson verkar uppenbart glad över att ha fått vara med om händelsen.

– Vi övar ju en del på sånt här och jag har saknat att få vara med i riktiga aktioner. Tyr gillade fallet och visste exakt var mannen hade varit. Det är härligt att våra patrullhundar i hemvärnet är med och gör skillnad året runt - även om att jaga bovar normalt inte faller på vår lott, säger han.

Tyr som är en belgisk vallhund belönades senare på kvällen med entrecôte.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS