Thomas Örn Karlsson, naturfotograf. Bild: Marita Adamsson
Thomas Örn Karlsson, naturfotograf. Bild: Marita Adamsson

Bilder som visar vattenbrist

Med bilder från luft, land och vatten vill tre fotografer väcka uppmärksamhet om tillståndet i Västra Götalands vattendrag.

ANNONS
|

Fotograferna Thomas Örn Karlsson, Fredrik Blomqvist och Staffan Lundgren har stått på land, dykt och använt drönare för att få bilder från tio större åar i länet. Just nu sammanställs projektet "Luft, land och vatten" som ska presenteras i form av en bok, ett miljökompendium och en ambulerande utställning. Turnén kommer att inledas i Strömstad i september för att komma till Göteborg och Botaniska trädgården efter nyår.

Bland de dokumenterade åarna finns exempelvis Mölndalsån och Säveån, liksom Ätran och Viskan.

– Vi gör det här för att visa på vilket miljöproblem det innebär när vattennivåerna sjunker, säger naturfotografen Thomas Örn Karlsson.

ANNONS

I sommar har flera kommuner i landet infört bevattningsförbud på grund av låga grundvattennivåer.

– Det vi har sett under vårt arbete är att torkan är påtaglig. På kort sikt har vi två milda vintrar utan snö bakom oss, genomsnittstemperaturen är högre och i genomsnitt har det regnat mindre.

Ser du någon lösning på vattenbristen?

–Vi måste börja tänka efter på hur vi använder vårt vatten. I Sverige har vi haft vatten i överflöd, men det har vi inte längre. Samtidigt ska jorden gå i arv till våra barn, så vi har ett ansvar att förvalta den väl, men redan i onsdags gick vi ju över det datum där vi har förbrukat alla förnybara resurser i år.

ANNONS