Gav upp. Christer Stenberg tänker inte strida mer för sin vinterplats. Båten är såld till en stockholmare och hämtas i påsk om väder och vind tillåter.
Gav upp. Christer Stenberg tänker inte strida mer för sin vinterplats. Båten är såld till en stockholmare och hämtas i påsk om väder och vind tillåter.

Båtägare ger upp efter tvist: "Har sålt båten för en skitsumma"

– De har förstört båtlivet för mig och min familj. Nu har jag sålt båten för en skitsumma. Man mår psykiskt dåligt av det här.

ANNONS
|

Christer Stenberg har gett upp. HN har tidigare berättat om tvisten med Falkenbergs Båtsällskap som infört förbud mot att ha båtar vid bryggan under vintern.

Förbudet har funnits tidigare, men några båtägare har haft tillstånd att ha kvar sina båtar. På grund av att deras båtar är så tunga att det blir väldigt dyrt att lyfta dem varje år, skriver Hallands-Nyheter.

Tvisten gäller detta undantag. Inför denna vinter fick fyra båtägare besked att de riskerar uteslutning och att ärendet lämnas över till kronofogden om de inte flyttar sina båtar.

Båtsällskapets styrelse menar att man redan i våras påpekat att båtarna inte får ligga kvar över vintern och att några speciella avtal om undantag inte finns. Risken för slitage på bryggorna anges som skäl.

ANNONS

– Grejen är att de skickat ut allmänna brev om detta varje år. Men vi har ju speciella avtal och har försökt förhandla. Man kan inte bara säga upp ett avtal utan att förhandla, menar David Hoff som också drabbats av de ändrade reglerna.

Han och två andra berörda båtägare lyckades hitta platser på annat håll. Men det gjorde inte Christer Stenberg. Efter artiklarna i HN erbjöds han till slut en vinterplats av kommunen, på andra sidan av hamnen.

– Där vågar jag inte ligga med plastskrov. När islossningen kommer kan det vara isflak på flera ton och ingen försäkring täcker isskador. Men där båten ligger nu kommer aldrig några isflak in, förklarar Christer Stenberg.

Han och David Hoff tycker att båtsällskapets styrelse hanterat frågan illa och att talet om slitage på bryggorna är överdrivet. Men de tänker inte driva saken vidare. David fick den sista lediga platsen i Glommens hamn och Christer sålde nyligen sin båt.

– Vi hade tänkt åka ut med barnbarnen i sommar men tog ett familjebeslut om att sälja för ett lågt pris. Den hämtas i påsk. Det är en sorglig historia och jag orkar inte bråka mer om det här. Man mår psykiskt dåligt.

ANNONS

Båtsällskapets vice ordförande känner till att båten är såld men anser att styrelsen bara följt gällande regler:

– Vädret har tagit en brygga för oss nu fastän där inte låg någon båt. Att reparera en brygga kostar 100 000 kronor och de pengarna snyter man inte ur näsan. Det finns inget skriftligt avtal om tillstånd för att ligga över vintern för alla framtid. Man ska söka det varje år, kommenterar Stefan Jogbratt.

– Alla gillar inte alla beslut, men i en demokratisk förening får man följa reglerna. Gör man inte det så blir det konsekvenser.

ANNONS