Autistiske Dick hotas med våld – av personal

Dick Nord är på ett barns intellektuella nivå och bor på ett boende eftersom han behöver konstant tillsyn. I en inspelning kan man höra hur han blir hotad av en ur personalen, något som SVT Nyheter Väst avslöjat.
– Hjärtat brast 50 gånger, säger Emma Eriksson, Dicks moster.

ANNONS
|

Dick Nord är 36 år gammal och bor på ett av Hultagårdens gruppboenden i Göteborgsområdet. Han är autistisk och har en funktionsnedsättning som gör att han är på ett litet barns intellektuella nivå, vilket innebär att han behöver omsorg dygnet runt.

SVT Nyheter Väst har pratat med Dick Nords moster Emma Eriksson. Hon berättar för GP att Dick tycker om att vara utomhus, lyssna på klassisk musik och duscha länge.

– I en omgivning som stärker honom och ger det stöd han behöver är han en glad och charmig kille som brukar bli väldigt omtyckt. Han är snabb i tanken på det sätt han tänker, säger hon.

ANNONS

Men förra året började hon märka att något var fel.

– Varje söndag jag kom på besök hade han nya sår på kroppen. Han mådde sämre och sämre.

Skriker och hotar om våld

Emma Eriksson pratade med boendet och kommunen om Dicks mående, men upplevde inte att någon tog varningarna på allvar.

I en inspelning, som SVT Nyheter Väst publicerat, från oktober kan man höra hur en ur personalen på boendet skriker till Dick och hotar att slå honom: "Vill du att jag ska slå dig också, Dick? Vill du det?".

Dick kan höras skrika högt och ibland samtidigt som någon håller för hans mun.

Personalen sätter eller lägger sig även över Dick och hotar honom upprepade gånger: "Du vill slå mina ben. Jag slår dina ben."

Emma Eriksson blev chockad när hon först hörde inspelningarna.

– Hjärtat brast 50 gånger. Jag trodde nästan att det skulle stanna. Jag kunde aldrig tro att det var så illa. Han som inte kan säga vad som händer, säga ifrån eller få det att sluta... Det är en sådan maktlöshet, säger Emma Eriksson.

Ansvariga: "Tar avstånd"

Den personal från inspelningen ska nu ha sagt upp sig från arbetet på gruppboendet.

Martin Linde-Rahr är högst ansvarig på Hultagårdsgruppen och säger till SVT:

ANNONS

– Jag tar avstånd från det här sättet att jobba. Det vill jag bara understryka väldigt tydligt. Hela vår verksamhet bygger på att vi ska respektera individen, så det är självklart att det inte är acceptabelt hos oss.

Efter intervjun med SVT har Hultagården beslutat att starta en utredning om vad som hänt.

– Vi hoppas att någon kan erbjuda honom en bra plats på ett välfungerande boende med personal som har tillräcklig kunskap för att kunna ta hand om honom, säger Emma Eriksson.

ANNONS