Blodprover görs klara för antikroppstest. Bilden är från ett laboratorium i Lund.
Blodprover görs klara för antikroppstest. Bilden är från ett laboratorium i Lund. Bild: Johan Nilsson/TT

Antikroppstester för allmänheten stoppas

Den 1 april försvinner möjligheten att själv boka ett antikroppstest. Orsaken är att testerna inte anses medicinskt värdefulla.

ANNONS
|

Regionens testsamordnare Jan Kilhamn bekräftar att stoppet införs vid månadsskiftet.

– Staten har beslutat att den särskilda ersättningen för antikroppstesterna stryps från 31 mars. Både vi och Stockholm har beslutat att vi tar bort dem ur arsenalen.

–Vi fortsätter självklart att ta antikroppar på medicinsk indikation. Om det är oklart om man har haft covid finns antikroppar som ett sätt att utreda. Då behöver man en läkarbedömning att det finns skäl att göra testet, säger Jan Kilhamn.

Nästan alla utvecklar antikroppar

Beslutet grundar sig på nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten. ”Eftersom vi i dag vet att nästan alla utvecklar antikroppar, både efter genomgången covid-19 och efter vaccination, så är antikroppstestning på individnivå i de flesta fall av begränsat värde”, skriver myndigheten.

ANNONS

LÄS MER:Gravid fick vaccin – födde barn med antikroppar

– PCR-test och antigentest är viktigare. Det är den vägen vi kan bryta smittkedjor. Med antikroppstester har det varit svårt att formulera: vad innebär resultatet för individen? Du ska ändå ha samma förhållningssätt, respektera råd och riktlinjer, inte resa i onödan, använda munskydd i kollektivtrafik, säger Jan Kilhamn.

Han uppger att antalet antikroppstester i Västra Götaland redan har gått ner betydligt.

– När vi öppnade i oktober var det ungefär 12 000 som provtog sig den första veckan. Sedan minskade det ganska snabbt till 4 000 per vecka och nu är vi nere på knappt 2 000 om jag minns rätt. Varav ungefär hälften har varit positiva.

– Vi fokuserar på PCR-testerna. Där är vi uppe i över 50 000 per vecka, tillägger han.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik gjordes 3 425 antikroppstester och 41 802 PCR-tester i Västra Götaland under vecka 10 (8-14 mars).

LÄS MER:Region Stockholm slutar med antikroppstester

Ny sorts test på marknaden

Samtidigt dyker ännu en sorts prover upp på den svenska marknaden. Ett företag i Stockholm erbjuder från måndagen så kallad T-cellstestning till allmänhet och sjukvård. Det är ett annat sätt att sätt att mäta immunitet mot covid-19.

Jan Kilhamn tror inte att T-cellstester kommer att bli något stort inslag i sjukvården.

– Primärt är det ett forskningsredskap, säger han.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS