Allt fler fall av kikhosta – små barn och gravida bör vaccineras

Efter att nästan ha upphört under coronapandemin ökar spridningen av kikhosta i samhället igen. Nu påminns gravida om vikten av att vaccinera sig mot sjukdomen – för att skydda barnet i magen.

ANNONS
|

Spädbarn riskerar att bli svårt sjuka om de får kikhosta men sedan coronapandemins början, våren 2020, har antalet bekräftade fall hållit sig på en låg nivå. Sjukdomen har dock inte försvunnit – för nu börjar allt fler små barn bli svårt sjuka igen.

– Vi vet inte riktigt vart det tar vägen. Är det här starten på något kraftfullare, och att fler kommer bli sjuka nu när det börjar öka? Det kan vi inte riktigt avgöra än, så därför är det bra att man är uppmärksam på det, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Kikhosta är en luftvägssjukdom som främst sprids när någon som är sjuk hostar eller nyser. På så vis kan vuxna personer smitta de små barnen, som i värsta fall kan bli livshotande sjuka.

ANNONS

Ökning efter coronapandemin

I början brukar symptomen på sjukdomen vara som vid en vanlig förkylning, för att med tiden övergå i kraftigare hostattacker.

Hittills i år har 18 fall av kikhosta rapporterats i Västra Götaland, och 91 fall i Sverige som helhet. Än så länge är kikhostan därmed inte lika spridd som den var före pandemin, men den uppåtgående trenden som blev tydlig under oktober månad gör att regionen och Folkhälsomyndigheten vill uppmärksamma utvecklingen.

– Vi börjar se sådana här sjukdomar igen, som det varit lite tyst om under pandemin. Det tror jag är viktigt att vården är medveten om, men också vi som befolkning, säger Thomas Wahlberg.

Vaccin rekommenderas för barn och gravida

Det bästa sättet att skydda de små barnen från att bli svårt sjuka är genom vaccination, menar smittskyddsläkaren. Vaccinet mot kikhosta ingår i barnvaccinationsprogrammet från tre månaders ålder.

– Men innan barnen blivit tre månader gamla är de också mottagliga. Därför rekommenderar man nu också att gravida vaccineras. Då överförs skyddande antikroppar till det nyfödda barnet.

Sedan i februari i år är vaccinationen mot kikhosta kostnadsfri för gravida kvinnor, som är rekommenderade att ta det från graviditetsvecka 16.

Utöver vaccinationen finns det också en annan sak som familjer med spädbarn borde tänka på, enligt Thomas Wahlberg.

ANNONS

– Då ska man vara mer försiktig och tänka på att de inte träffar andra som är förkylda. Man ska försöka undvika det så långt det går.

LÄS MER:Vaccin mot kikhosta och pneumokocker blir gratis i Västra Götaland

LÄS MER:FHM rekommenderar vaccination mot kikhosta för gravida

LÄS MER:Anders Tegnell ska syna vaccinationsprogrammen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS