Ofta ligger älgfamiljen lugnt i trädgårdarna runt villorna i Aspenäs. De går dock inte att skrämma bort och de har även gått till attack mot hundar, och en människa, under sin ovanligt långa vistelse i villaområdet i Lerum.
Ofta ligger älgfamiljen lugnt i trädgårdarna runt villorna i Aspenäs. De går dock inte att skrämma bort och de har även gått till attack mot hundar, och en människa, under sin ovanligt långa vistelse i villaområdet i Lerum. Bild: Mattias Jansson

Älgfamilj oroar grannar i Lerum – man skadad och två hundar ihjälsparkade

En ovanligt aggressiv och orädd familj älgar härjar i villaträdgårdarna i Aspenäs i Lerum. En man har blivit skadad och två hundar ihjälsparkade av älgarna.
– De håller sig i områden där de inte går att skjuta – på det viset är de ganska begåvade, säger Mattias Jansson, boende i området.

ANNONS
|

Aspenäs villaområde ligger nära skogen – att det dyker upp hungriga älgar i trädgårdarna hos de boende om hösten är därför inte ovanligt. Årets besökare, en älgko med sina två kalvar, är dock annorlunda på flera olika sätt.

– Älgarna brukar dyka upp för att äta äpplen i trädgårdarna under några dagar, sen rör de sig vidare. De brukar också vara normalt funtade – när man hojtar åt dem springer de iväg. Men den här älgfamiljen har varit här sedan i början på oktober och de är inte rädda. De bryr sig inte om man skriker på dem, berättar Mattias Jansson, styrelsemedlem i Aspenäs villaägares förening.

ANNONS
Mattias Jansson, styrelsemedlem i Aspenäs villaägares förening, berättar att flera hundägare i området nu är oroliga för att gå ut med sina hundar i grannskapet.
Mattias Jansson, styrelsemedlem i Aspenäs villaägares förening, berättar att flera hundägare i området nu är oroliga för att gå ut med sina hundar i grannskapet. Bild: Bild: Mattias Jansson

Vid vissa tillfällen har älgarna också varit aggressiva. Tidigare i höst sparkade de ihjäl en hund i en trädgård och under natten mot lördagen attackerade familjen också en man som var ute och gick med sin hund i området. De händelserna var GT först med att berätta om.

Mannen skadades medan hunden dog i attacken, skriver tidningen.

Oro över älgarna har länge funnits i villaområdet.

– Det finns föräldrar vars barn mött älgfamiljen på väg till och från skolan och naturligtvis reagerat – älgar är ju stora djur och en ko med två kalvar att försvara är inte att leka med. Flera hundägare är också oroliga för att ens gå ut med sina hundar i området, berättar Mattias Jansson.

Älgarna har rört sig i Aspenäs sedan början på oktober.
Älgarna har rört sig i Aspenäs sedan början på oktober. Bild: Bild: Mattias Jansson

Jägare har vid flera tillfällen försökt skjuta älgarna och har vid några tillfällen även fått specialtillstånd för att skjuta i tättbebyggt område. Den lilla familjens överlevnadsinstinkt går dock inte av för hackor.

– De håller sig i trädgårdar och områden där de inte går att skjuta – på det viset är de ganska begåvade. När jägarna skulle skjuta dem på lördagen sprang de ut från jaktområdet. De ska försöka idag, söndag igen. Vi hoppas det lyckas bättre den här gången, säger Mattias Jansson.

ANNONS

Under söndagen har jägaren Bertil Sagrelius och hans jaktlag varit ute med hund och jagat älgfamiljen utan framgång.

– Vi fick en skymt av dem när vi knappt hunnit sätta oss på passet men då var vapnen inte laddade. Vi går aldrig runt i skogen med laddade gevär och där hann vi inte, säger han.

Har ni försökt driva bort älgarna från området istället för att försöka skjuta dem?

– Ja, men det är ingen idé. De går tillbaka igen. Vi kommer fortsätta jakten på älgarna och om kommunen får in några tips på var de är så vill jag gärna veta.

ANNONS