Älgen med torkställning har fångats på bild i Laholms kommun. Läsarbild.
Älgen med torkställning har fångats på bild i Laholms kommun. Läsarbild. Bild: Konrad Kuc

Älgen med torkställning söks i Laholm

I flera veckor har en älg sprungit runt med en torkställning fast på huvudet i Laholms kommun – något som har fångats på både bild och film.
Nu uppmanar Länsstyrelsen vittnen att hålla avstånd.

ANNONS
|

Älgen har setts springa runt i Skummeslöv i Laholms kommun under flera veckor, något som Länsstyrelsen Halland har fick reda på strax före jul och som Hallands-Posten har rapporterat om.

Men på frågan om Länsstyrelsen kan göra något åt saken blir svaret nej.

– Det är inte vårt uppdrag, utan något som jaktinnehavaren kan ta beslut om, ifall man ser att djuret lider, är skadat och behöver avlivas. Nu verkar det som att älgen fortfarande springer runt i området, säger Marie-Helene Bergstrand, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Halland.

Vittnen har sett älgen flera gånger

Den första rapporten om om älgen kom strax före jul, men vittnet Konrad Kuc har även sett den efter det. Han berättar också att han vet andra som har sett älgen efter första rapporten.

ANNONS

Han har även sett kommunens bil på vägarna.

– Jag vet att man har jägare som söker efter den. Lite konstigt om den fortfarande springer runt och ingenting har hänt, säger Konrad Kuc.

Men även om man inte hittar älgen, kommer den förhoppningsvis bli av med ställningen snart.

– I början av året tappar älgen sina horn, och då kommer förhoppningsvis torkvindan följa med, säger Marie-Helene Bergström.

Länsstyrelsen: Håll avstånd

Det är inte så vanligt att liknande händelser sker i Halland, men det händer ibland, berättar Marie-Helene Bergstrand. Nere i Skåne har man fått rapporter om vilddjur som fastnat i stängsel.

Älgen har fångats på bild av flera i området – men Marie-Helene Bergstrand uppmanar alla till försiktighet om man stöter på vilt i liknande situationer.

– Jag tycker att man ska utgå från att älgen är besvärad av det här och det är olämpligt att komma för nära för att få till en bra bild. Men överlag ska man hålla avstånd, inte minst när det är i ett tätbebyggt område, säger Marie-Helene Bergstrand.

GP har sökt Laholms kommun.

LÄS MER:På safari hos älgen – Sveriges starkaste symbol

ANNONS