Obduktionsrapporten tyder på att det äldre paret som hittades livlösa i vattnet utanför Strömstad dog av drunkning.
Obduktionsrapporten tyder på att det äldre paret som hittades livlösa i vattnet utanför Strömstad dog av drunkning. Bild: Lars Henrik Aas

Äldre par i seglingsolycka dog av drunkning

För två veckor sedan hittades två personer livlösa i vattnet utanför Strömstad. Nu har obduktionsrapporten kommit, och den pekar starkt på drunkning.
– Vi betraktar det som en olycka, säger Geir Willadsen vid polisen i Fredrikstad.

ANNONS
|

På förmiddagen onsdagen den 13 juli anträffade Flyg- och sjöräddningscentralen en man och en kvinna, båda livlösa, i vattnet vid Nord Hällsö och Tjurholmsknappen, väster om Strömstad. I området hittades även vrakdelar. Senare på onsdagskvällen blev det bekräftat att de två personerna, ett äldre par, hade avlidit. Båda var bosatta i Sverige men mannen var norsk medborgare. De var på väg från Sverige till Norge i sin segelbåt för att träffa vänner, men kom aldrig fram.

Polisen misstänkte tidigt att båten hade gått på grund.

– Det troliga är att den här båten har gått hårt på grund i blåsigt väder och slagits sönder i undre delar och i samband med det så har då det här äldre paret hamnat i havet, sa polisens presstalesperson Anna Göransson några dagar efter händelsen.

ANNONS

Talar starkt för drunkning

Inledningsvis var det osäkert om ärendet skulle hamna hos norsk eller svensk polis, då personerna hittades mycket nära gränsen. När det uppdagades att grundet låg på norskt vatten togs utredningen över av norsk polis, närmare bestämt av Geir Willadsen, sektionsledare efterforskning på polisen i Fredrikstad.

– Polisen har inhämtat upplysningar från trafikstationen som stöttar hypotesen att båten har gått på grund. Det vi vet idag pekar på att det kan kategoriseras som en olycka, sa Geir Willadsen veckan efter att personerna hittats.

Ytterligare en vecka senare är den preliminära obduktionsrapporten färdig. Den slutgiltiga rapporten kommer först om några månader, men enligt Geir Willadsen pekar allt på att dödsorsaken är drunkning.

– Obduktionsrapporten talar starkt för att de har drunknat, vilket vi förväntade oss. De hade befunnit sig i vattnet i flera timmar när de hittades, säger han.

Lägger ner ärendet

Polisen har studerat data från trafikcentralen, som visar båtens rutt. På gränsen mellan Sverige och Norge stannade den, och därefter bröts kontakten till trafikcentralen. Det vrakgods som har hittats kommer högst troligen från segelbåten, enligt Geir Willadsen. Det finns ingen brottsmisstanke kopplad till händelsen.

– Båten har troligen navigerat fel. Vi betraktar det som en olycka och lägger ner ärendet, säger han.

LÄS MER:Så undviker du olyckor på sjön

LÄS MER:Polisen om dödsolyckan utanför Strömstad

LÄS MER:Två döda i båtolycka utanför Strömstad

ANNONS