Martin Saliba dömdes för trippelmordet av hovrätten ihop med sin storebror Mark Saliba. Han är fortfarande på fri fot.
Martin Saliba dömdes för trippelmordet av hovrätten ihop med sin storebror Mark Saliba. Han är fortfarande på fri fot.

Åklagare misstänkte att trippelmördaren skulle fly

Åklagarna funderade på att begära trippelmördaren Martin Saliba häktad redan under pågående rättegång i hovrätten. Men kom fram till att det inte var möjligt. Nu är han fortfarande på fri fot och hans advokat har inte hört något från honom.

ANNONS
|

Martin Saliba dömdes till livstids fängelse för att ha mördat tre personer i Uddevalla i mars förra året. Han frikändes av Uddevalla tingsrätt, men dömdes av hovrätten. Innan domen föll hann han försvinna och har sedan dess inte hörts av. Han kan ha rest utomlands eller fortfarande befinna sig i Sverige.

Hans advokat, Claes Östlund, säger till Bohusläningen att han inte haft någon kontakt med sin klient efter att domen föll.

– Nej, vi har inte haft någon kontakt, säger Östlund.

Det gör också att han inte vet om han kommer att få uppdraget att försöka få prövningstillstånd i Högsta Domstolen.

ANNONS

– Det kan jag inte göra om han inte hör av sig, säger Claes Östlund. Så jag ligger lågt, väntar och ser.

Sten-Rune Timmersjö, vid polisens avdelning för grova brott, säger att man vet var Martin Saliba befinner sig, men han är ännu inte gripen. Man vill också ha in tips.

– Ja, alla tips om var han befinner sig är välkomna. De här personerna är ju rörliga också, säger Sten-Rune Timmersjö.

Det var den sista rättegångsdagen i hovrätten som Martin Saliba försvann. Då meddelades det att han var sjuk men vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell fattade genast misstankar.

– Det var ju inte en vågad gissning att tro att han hade avvikit.

Både han och kammaråklagare Viktoria Karlsson hade redan under rättegången diskuterat huruvida man skulle begära Martin Saliba häktad under pågående process men kom fram till att möjligheterna var mycket små.

– Utrymmet att få någon häktad innan rättegången var avslutad är mycket liten. Vår uppfattning var att det inte var meningsfullt att begära honom häktad.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem håller med.

– Ett frihetsberövande grundar sig på en fullständig bevisvärdering och det får ju inte hovrätten förrän efter rättegången. Innan dess gäller domstolens skuldbedömning, i detta fall tingsrättens. Det är något som inte åklagaren kan sätta sig över.

ANNONS
ANNONS