Elia Wennemyr och Emilie Axelsson på Röselidsskolan tycker att det nya 3D-övergångsstället är häftigt. Bild: Lisa Henricson
Elia Wennemyr och Emilie Axelsson på Röselidsskolan tycker att det nya 3D-övergångsstället är häftigt. Bild: Lisa Henricson

3D-övergångsställe ger säkrare skolväg

Ett svävande 3D-övergångsställe ska få bilisterna att haja till och sänka farten. Det är en del i en satsning för att göra skolvägarna både säkrare och roligare.

ANNONS
|

Genom att måla skuggor på ett vanligt övergångsställe på Hjällsnäsvägen i Gråbo skapas en illusion som gör att det ser ut som att de vita linjerna svävar en bit ovanför marken. Tanken är att få bilisterna att vara extra uppmärksamma.

Enligt Rebecca Greek, trafikingenjör på Lerums kommun, har det nya 3D-övergångsstället fått en hel del reaktioner.

– Många tycker att det är fräckt och ett roligt initiativ. Någon skrev också att han undrat om det gick att köra över det, säger hon.

Det svävande övergångsstället ingår i ett större projekt som handlar om att förbättra skolvägarna mellan de tre skolorna i Gråbo. Eleverna från årskurs sex till nio har gemensamma ämnen på alla skolorna vilket innebär att de går en hel del mellan dem.

ANNONS

För att göra skolvägarna tryggare och även bidra till ökad fysisk aktivitet drog kommunen igång projektet hösten 2017 då elever från årskurs fem och sju fick tycka till om vad som kunde förbättra vägarna. Utifrån det togs två förslag för varje skolväg fram och i våras kunde alla elever rösta på sina favoriter.

En av vinnarna blev "Naturhinderbanan" där 3D-övergångsstället ingår.

– Det här var något vi kunde börja med direkt. När asfalten ljusnar kommer effekten att bli ännu bättre, säger Rebecca Greek.

Ett liknande övergångsställe i en liten fiskeby på Island skapade stor uppmärksamhet förra året och det finns även ett i Helsingborg, men annars är det en ganska unik företeelse, enligt Rebecca Greek.

Emilie Axelsson och Elia Wennemyr går i sexan på Röselidsskolan och har varit med i skolvägsprojektet. Även de tycker att det svävande övergångsstället fyller en viktig funktion.

– En del bilar stannar inte och jag vet att en elev inte känt sig trygg att gå över just här, säger Elia Wennemyr.

Nu ser de också fram emot att de övriga delarna i projektet ska ta fart, bland annat bättre belysning, odlingar, naturinspirerad hinderbana och studsmattor.

– Jag tror att det kommer att bli mycket roligare att gå mellan skolorna då, säger Elia Wennemyr.

ANNONS

Se film om övergångsställethär:

Fakta: Skolvägarna i Gråbo

  1. Våren 2018 fick alla elever rösta på sina favoritförslag gällande skolvägarna.
  2. För vägen mellan Ljungviksskolan och Lekstorpsskolan vann "Djungelparken".
  3. För vägen mellan Röselidsskolan och Lekstorpsskolan vann "Odlingslandskapet".
  4. För vägen mellan Ljungviksskolan och Röselidsskolan vann "Naturhinderbanan", där 3D-övergångsstället ingår.
  5. För Naturhinderbanan planeras byggstart inom kort.
ANNONS