Arkivbild
Arkivbild Bild: Pontus Lundahl/TT

20 000 kvadratmeter skog fattade eld

Ett femtontal brandmän bekämpade en skogsbrand i närheten av Kungsäter i Varbergs kommun under lördagskvällen. Totalt rörde det sig om 20 000 kvadratmeter skog som stod i lågor. Ungefär tre timmar senare var branden släckt.

ANNONS
LocationKungsäter||

Det var vid 21-tiden som larmet om branden kom. Ett område på hundra gånger tvåhundra meter hade fattat eld i närheten av Kungsäter. Räddningstjänsten var snabbt på plats och bekämpade branden.

–Vi har kontroll på läget och arbetar nu med att släcka, sa Peter Karlborg, inre befäl på räddningstjänsten Halmstad, strax efter att larmet kom in.

Branden tros ha startats av ett blixtnedslag tidigare under kvällen när en åskby passerade området.

– Släckningsarbetet kommer ta ett par timmar enligt räddningsledaren på plats, vi är hellre kvar lite längre än för kort, berättade Peter Karlborg.

Branden släckt

Räddningstjänsten lyckades snabbt ringa in branden, men då det är så torrt i markerna tar räddningstjänsten det säkra före det osäkra.

ANNONS

– Som tur är har vi obegränsat med vatten i brandens närhet, så vi har koll på läget.

Strax innan midnatt var branden släckt, men räddningstjänsten kommer stanna kvar vid platsen under natten för efterkontroll.

– Vi är kvar med en station under natten för att säkerställa så att det inte blossar upp igen, vi vill inte lämna för tidigt, säger Peter Karlborg.

ANNONS