Ida Bitsch praktiserar just nu på restaurang Nonna i centrala Göteborg, varpå ytterligare praktik i Italien väntar i slutet av mars. Bild: Camilla Moestedt
Ida Bitsch praktiserar just nu på restaurang Nonna i centrala Göteborg, varpå ytterligare praktik i Italien väntar i slutet av mars. Bild: Camilla Moestedt

18-åriga Ida utsedd till årets unga talang i köket

18-åriga Ida Bitsch från Mölndal älskar inte bara att laga mat. För en dryg vecka sedan korades hon till årets unga västsvenska talang inom sitt skrå på besöksnäringsgalan "Awards Night”.

ANNONS

Det är en både stolt och glad Ida som tar emot GP på Trattoria Nonna i centrala Göteborg där hon just nu gör sin gymnasiepraktik.

– Jag fick mejl om att jag blivit inbjuden till galan när jag var och åkte skidor på sportlovet. Jag fattade först inte vad det var för tävling, eftersom jag inte ens visste att jag blivit nominerad, berättar Ida, vars lärare på Kungsbackagymnasiet Elof Lindälv anmält henne till tävlingen arrangerad av bransch- och arbetsgivareorganisationen Visita.

Nu visade det sig dock att hon inte bara blivit nominerad utan att hon även tagit hem segern som årets unga västsvenska talang inom sitt skrå med motiveringen: "Årets talang inom restaurang och livsmedel visar stor fallenhet för yrket och utmärker sig genom sin noggrannhet och unika känsla för form. Eleven levererar alltid till 100 % och är mycket fokuserad i sitt arbete. Vidare är eleven mycket vetgirig och vill alltid lära sig nya saker."

ANNONS

– Verkligen jättekul, säger Ida som älskat att laga mat så länge hon kan minnas och drömmer om att öppna egen restaurang i framtiden.

Just nu praktiserar hon på den italienska restaurangen på Kungsgatan innan det bär av till just Italien för ytterligare två veckors praktik i slutet av mars.

– Det ska bli otroligt kul och spännande, säger Ida som där tillsammans med ytterligare tre elever från Elof Lindälv ska få lära sig mer både teoretiskt och praktiskt om italiensk matlagningskonst, samt besöka olika vin- och ostgårdar.

Ida praktiserar gärna även hemma vid spisen.

– Jag har nog lagat mat så länge jag kan minnas, först tillsammans med pappa som också alltid varit matlagningsintresserad, men jag tycker också om att själv stå och experimentera och exempelvis laga olika såser som får stå och puttra i några timmar.

– Jag kan faktiskt inte komma på någonting jag tycker är tråkigt att göra. Det skulle möjligen vara att stå och skiva flera säckar med svamp, men det gör man ju inte heller så ofta kanske, säger Ida och skrattar.

Däremot lagar hon - även om hon själv gillar kött - gärna grönt, vilket också förra våren tog henne och två andra elever från Elof Lindälv till semifinal i tävlingen "Unga ekokockar" där de tillagade en vegetarisk trerättersmiddag ur hållbarhetstänk.

ANNONS

Det gick över huvud taget också bra för gymnasieskolan och Kungsbacka på tävlingen i förra veckan där förutom Ida Bitsch även Catharina Thorell, lärare på hotell- och turismprogrammet, prisades och utsågs till årets yrkeslärare. Därutöver fick även Lyxells restaurang på Vallda Golf & Country Club pris som årets praktikföretag.

Övriga två priser gick till Sofiah Björnsdotter och Britt Samuelsson-Blixt från Borås, för bästa unga talang, inriktning hotell och turism, respektive årets handledare.

Fakta: Ida Bitsch

  1. Ålder: 18 år.
  2. Bor: Mölndal.
  3. Familj: Mamma, pappa och två äldre systrar.
  4. Gör: Går tredje året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka.
  5. Aktuell som: Korad till årets unga talang inom sitt skrå på besöksnäringsgalan "Awards Night".
  6. Favoritmat: "Otroligt svår fråga, jag gillar det mesta. Jag kan faktiskt inte komma på något jag inte tycker om. Men ska jag själv laga mat blir det gärna en köttbit med en god sås som fått puttra några timmar."
ANNONS