1000 bilar samlades för illegala street race

I går samlades över 1000 bilar för illegala street race i Trollhättan. Under kvällen spärrades allmänna vägar av för tävlingarna samtidigt som polisen stod maktlösa. – Det här är inga leksaker och olyckorna hänger i luften, säger Karl-Johan Främling, inre befäl vid polisen i Trollhättan.

ANNONS
|

Polisen uppmärksammade vid 17-tiden under lördagen att stora grupperingar av bilar började samlas på olika platser runt om i Trollhättan.

Bilarna sammanstrålade sedan vid köpcentret Överbys parkeringar där polisen uppskattar att runt 3000 personer befann sig för att titta på de illegala tävlingarna.

– Vi uppskattar att det var minst 1000 bilar och över 3000 personer vid platsen där man drog igång olika typer av race. Det finns inga som helst tillstånd för de här tävlingarna och publiken står i princip mitt i vägen för bilarna när de ska fota och filma, säger Karl-Johan Främling.

Under kvällen drog tävlingarna vidare till Trestadcenter och en raksträcka vid Trollhättans flygplats. Polisen uppger att street racen höll på till tre-tiden på natten mot söndagen. En nyhet P4 Väst var först att rapportera om.

ANNONS

– Man har spärrat av vägar för annan trafik och genomfört olika typer av tävlingar. Problemet för oss är att de använder sig av så kallade spotters, stoppers och starters. Det vill säga att det finnspersoner som stänger av trafiken genom att blockera vägarna och andra personer som sitter på vakt och larmar personernasom startar tävlingarnanär de ser att vi är på väg, säger Karl-Johan Främling.

Polisbefälet berättar att polisen hade kännedom om tävlingarna på förhand, men att de måste ta de tävlande på bar gärning för att kunna ingripa.

– Det finns ju ingen känd arrangörbakom racen utan man sprider informationen om dem på olika nätsidor. Det vi kan göra är att åka ut på flygande inspektioner och utfärda ordningsböter.Vår trafikgrupp utfärdade ett antal böter under gårdagen. Det kan till exempel handla om att bilar har racingdäck som inte är tillåtna, eller att de är modifierade på ett otillåtnasätt, säger Karl-Johan Främling.

Att människor samlas och tävlar mot varandra i höga hastigheter kan enligt polisen sluta med katastrofala följder.

– Desom tävlar gör ju sig skyldiga till vårdlösthet i trafik och det är naturligtvis inte heller tillåtet att på egen hand stänga av vägar. Förra året hade vi en incident då en driftingbil tappade kontrollen när den spann och körde rakt in i publiken vilket slutade med att flera personer fickköras till sjukhus. De här bilarna är inga leksaker och olyckorna hänger i luften. Det bästa hade varit om det gick att ordna lagliga race - men för det krävs det en hel del säkerhetsanordningar och tillstånd, säger Karl-Johan Främling.

ANNONS
ANNONS