10 000 kaktusar auktioneras ut

En samling av kaktusar som är så stor att den är svår att uppskatta auktioneras ut av Kronofogden. Det rör sig om tusentals plantor i olika storlekar som finns i ett växthus i Grästorps kommun.
– Ibland kanske man stöter på udda saker men inte som är så här proffsigt skött, säger Jens Johansson på Kronofogden.

ANNONS
|

En privat samling på mellan 5 000–10 000 kaktusar auktioneras ut av Kronofogden. Samlingen har omskrivits som ”Sveriges största hobbysamling” och på grund av det stora antalet så är det svårt att uppskatta den exakta siffran.

– De är i ett växthus som är ungefär 165 kvadarateneter De står på hyllor och under hyllorna så det är mängder med kaktusar. De hänger även i taket, säger Jens Johansson, kronoinspektör på Kronofogden.

Den stora samlingens tidigare ägare var minst sagt en entusiast. För Jens Johansson är det första gången som han hanterar ett så extremt ärende.

– Jag har inte kommit i närheten av det här. Ibland kanske man stöter på udda saker men inte som är så här proffsigt skött, säger Jens Johansson.

ANNONS

Svårt att värdera

Utropspriset av kaktusarna var 10 000 kronor men på Kronofogdens auktioner går det att lägga ett startbud på hälften.

– Min uppgift var att hitta en värdering och det är ju helt omöjligt så jag drog till med någonting. En del säger att det inte går att sälja och andra säger att det är en förmögenhet.

Med två dagar kvar så är minimibeloppet på 5 000 kronor budat men Jens Johansson är säker på att det kommer trilla in fler bud.

– Det finns en röd tråd att det regnar in bud de sista timmarna. Det är otroligt många som tittat på vår annons annons också. Runt 7 000 stycken tror jag.

Nya ägare

Den som vinner budgivningen åtar sig även att hämta alla kaktusar. Det finns ingen möjlighet att köpa ett parti.

– Det kunde man diskutera för det finns ju en risk att det är för stort. Men är det någon som har resursen att köpa det här så köper man allt. Det är som ett varuparti.

Den tidigare ägaren bor inte längre på adressen och Kronofogden sköter auktionen på grund av skulder.

– I det här fallet har man gjort det för att fastigheten bytt ägare och då har vi mätt det här för att sälja till någon som kan ta hand om det. Nu går pengarna till skulderna istället.

ANNONS

Auktionen går ut den 12 maj klockan 13.00.

GP har sökt den tidigare ägaren utan framgång.

LÄS MER:Jubileumsfirande med japanska förtecken på hanami i Botaniska

LÄS MER:Fridaskolan har byggt eget kretslopp

LÄS MER:Hon tar upp kampen mot importerade snittblommor

ANNONS