Ukrainska soldater i staden Bachmut i mitten på januari.
Ukrainska soldater i staden Bachmut i mitten på januari. Bild: LIBKOS

Zelenskyj: Situationen vid fronten blir allt tuffare

Situationen vid krigets frontlinje blir allt tuffare, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en videouppdatering. Enligt presidenten tillsätter Ryssland allt mer trupper till flera områden i Donetsk-regionen i östra Ukraina.

ANNONS
|

Intensiva strider pågår i östra Ukraina. Enligt den ryska paramilitära Wagnergruppen pågår en intensiv offensiv i de norra delarna av Bachmut, rapporterar TT. Ryska styrkor har försökt vinna slaget om staden som enligt nyhetsbyrån Reuters är en viktig försörjningsväg för de ukrainska styrkorna.

Reuters rapporterar att ryska styrkor också försöker erövra staden Vuhledar i Donetsk-regionen.

– Under de 346 dagar av detta krig har jag flera gånger varit tvungen att säga att situationen vid fronten är svår. Och situationen blir allt tuffare. Nu är det dags igen. En tid då ockupanter kastar in fler och fler styrkor för att bryta vårt försvar, säger Volodymyr Zelenskyyj i en videouppdatering på Instagram under lördagen.

ANNONS

– Det är mycket svårt i Bachmut, Vuhledar, nära Lyman och andra riktningar, fortsätter Zelenskyj.

Brittiska försvarsdepartementet: Bachmut blir allt mer isolerat

Under fredagen uppgav presidenten att ukrainska styrkor kommer att slåss för Bachmut så länge man kan.

Enligt Reuters uppgav Ukrainas vice försvarsminister Hanna Maljar på Telegram att ryska försök att bryta sig igenom Ukrainas försvar av Bachmut och Lyman hade misslyckats.

Staden Lyman, som ligger cirka sex mil norr om Bachmut, togs över av ukrainska styrkor i oktober.

Det brittiska försvarsdepartementet skrev under söndagen i sin dagliga uppdatering att Ryssland fortsätter att göra små framsteg i sitt försök att omringa Bachmut.

”De två huvudvägarna in till staden för ukrainska styrkor är nu sannolikt hotade av direkt eld efter de ryska framfarterna”, skriver försvarsdepartementet och tillägger att Bachmut blir allt mer isolerat.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS