Volodymyr Zelenskyj under sitt besök i Nederländerna.
Volodymyr Zelenskyj under sitt besök i Nederländerna. Bild: Yves Herman/AP/TT

Zelenskyj: Inrätta en särskild rysstribunal

Rysslands president måste ställas inför rätta för kriget i Ukraina, underströk Volodymyr Zelenskyj under sitt besök i nederländska Haag.
Samtidigt framhöll han betydelsen av en särskild tribunal.

ANNONS
|

– Vi vill alla se en annan Vladimir här i Haag – den som förtjänar att straffas för sina kriminella handlingar här i huvudstaden för internationell rätt, sade den ukrainske presidenten under sitt besök vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC), med hänvisning till Vladimir Putin.

Zelenskyj tillade att han är säker på att så kommer ske när Ukraina vunnit kriget.

ICC utfärdade tidigare i år en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin för krigsbrott i Ukraina. Ordern innebär att alla 120 länder som undertecknat den så kallade Romstadgan är skyldiga att gripa Putin, liksom den ryska barnrättskommissionären Maria Lvova-Belova, om de sätter sin fot i något av länderna ifråga.

ANNONS

Chanserna för att så sker bedöms dock som mycket små.

Särskild tribunal

Besöket i Nederländerna, som utgör Zelenskyjs första officiella visit i landet, sker dagen efter att den ukrainske presidenten oväntat dök upp på onsdagens toppmöte med nordiska ledare i Helsingfors.

Sent i onsdags, efter blixtvisiten i Finland, ankom Zelenskyjs delegation enligt lokala medier oannonserat till Amsterdams flygplats Schiphol. Vid 10.30 på torsdagsförmiddagen anlände presidenten sedan till ICC:s högkvarter i Haag för en timmes besök.

På plats vid ICC insisterade han på upprättandet av en särskild tribunal för ryska krigsbrott. Den ska också kunna åtala Ryssland för brottet "aggression". Det är enligt Ukraina ett sätt att snabbare uppnå rättvisa och enklare kunna åtala ryska politiska ledare.

ICC utreder redan möjliga krigsbrott i Ukraina, men har inte mandat att för att utreda det bredare brottet "aggression".

Zelenskyj framhöll också att Ukraina inte går med på att skapa en "hybriddomstol" som föreslagits av flera av landets allierade.

Mötte premiärministrar

Zelenskyjs ICC-besök sker dagen efter de ryska anklagelserna om en ukrainsk drönarattack mot makthögkvarteret Kreml i Moskva.

– Vi attackerade inte Putin. Vi lämnar det (att straffa Putin) till tribunalen, svarade Zelenskyj i onsdags på en fråga angående den påstådda attacken, med hänvisning till den önskade särskilda tribunalen.

ANNONS

Efter besöket vid ICC träffade Zelenskyj Nederländernas premiärminister Mark Rutte samt Belgiens premiärminister Alexander De Croo i Haag. Under mötet upprepade Zelenskyj åter vikten av snabba västerländska vapenleveranser till Ukraina. Presidenten uppgav också att han inser att Ukraina inte kommer att kunna gå med i försvarsalliansen Nato medan kriget pågår.

– Men vi vill ha väldigt tydliga besked om att vi kommer att vara med i Nato efter kriget, sade Zelenskyj.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vinkar till en samlad publik utanför ICC i Haag.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vinkar till en samlad publik utanför ICC i Haag. Bild: Michael Corder/AP/TT
Volodymyr Zelenskyj tillsammans med Mark Rutte och Alexander De Croo, Nederländernas och Belgiens premiärministrar, i Haag.
Volodymyr Zelenskyj tillsammans med Mark Rutte och Alexander De Croo, Nederländernas och Belgiens premiärministrar, i Haag. Bild: Yves Herman/AP/TT
ANNONS