'Nederländerna först' står det på Geert Wilders valaffisch utanför parlamentet i Haag. Efter succén i det nationella valet i höstas tycks ytterhögerledaren kunna räkna in en stark insats även i EU-valet.
"Nederländerna först" står det på Geert Wilders valaffisch utanför parlamentet i Haag. Efter succén i det nationella valet i höstas tycks ytterhögerledaren kunna räkna in en stark insats även i EU-valet. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Wilders "bara" tvåa i EU-valet

Miljöpartister och socialdemokrater skräller när Nederländerna är först ut i EU-valet.
De rödgröna tycks få ett mandat mer än islamfientlige Geert Wilders, visar en vallokalsundersökning i nederländsk tv.

ANNONS

Några resultat från Nederländernas röstande får inte redovisas förrän alla EU-länder röstat klart på söndag.

Men vallokalsundersökningar är en annan sak. Och enligt en sådan från nederländsk tv så får koalitionen mellan miljöpartister och socialdemokrater, Groen Links/PVDA, åtta mandat i EU-parlamentet – ett mer än Wilders ytterhögerparti PVV.

Jublet var efteråt stort på den rödgröna valvakan. Även övriga resultat tyder på ett bättre val för de traditionella partierna än väntat.

Men Wilders var trots det segerviss. "PVV är den stora vinnaren", skriver han på X, och fortsätter: "Och väldigt spännande, vi kan ännu bli störst när det slutgiltiga resultatet kommer på söndag".

ANNONS

Högervind

Även om PVV inte blev störst är resultatet ändå en stor framgång för partiet, som fick nöja sig med ett enda mandat i EU-valet 2019. Nu bekräftar man den uppgång som gjorde partiet störst i det nationella parlamentsvalet i höstas.

I Haags välmående för- och badort Scheveningen konstaterar många av de röstande pragmatiskt att det blåser en högervind.

– Om folk röstar på högerpartierna så betyder det att de frågorna är viktiga för folket, säger väljaren Ivan, som själv vill se ett "starkare Europa", som stöttar Ukraina och samarbetar om försvar och gemensamma värderingar.

– Regeringen måste agera beslutsamt i EU, fastslår Jan med hustrun Doria på väg ut från vallokalen.

Wilders har visserligen själv fått träda tillbaka när det gäller att ta plats i den regering som just nu håller på att bildas i Nederländerna, under ledning av mångårige statstjänstemannen Dick Schoof.

Att det finns en regeringsuppgörelse mellan Wilders PVV och tre samarbetspartier har ändå varit perfekt för ytterhögerledaren. Nu har han kunnat visa sig förhandlingsmässig och politiskt acceptabel.

Tidö även i EU?

Totalt väntas ytterhögern och andra liknande partier i EU kunna samla ända upp till en fjärdedel av de 720 mandaten i EU-parlamentet. Alla drar dock inte åt samma håll, med olika synsätt på allt från Ryssland till familjepolitik och ekonomi.

ANNONS

Ju fler de blir, desto hårdare tryck kan de ändå sätta på den traditionella högern i EU för att få till ett samarbete i stil med Tidöavtalet. I Nederländerna har PVV tydligt mjukat upp sin framtoning för att få sin partiledare accepterad som "Milders" snarare än Wilders.

I centrala Haag är dock väljaren Els skeptisk, på väg ut från en vallokal vid Prins Hendrikplein säger hon:

– Jag har mina tvivel. Han ropar mycket, men när det kommer till kritan så gör han något annat. Det går inte att lita på honom.

Jan och Doria har röstat i EU-valet på piren i badorten Scheveningen. 'Jag är inte orolig för framtiden', säger Jan. 'Jag hoppas på en värld utan gränser', säger Doria.
Jan och Doria har röstat i EU-valet på piren i badorten Scheveningen. "Jag är inte orolig för framtiden", säger Jan. "Jag hoppas på en värld utan gränser", säger Doria. Bild: Wiktor Nummelin/TT
En skylt visar vägen mot en av vallokalerna i Scheveningen, där många invånare i höstas röstade på ytterhögerns Geert Wilders i det nationella valet.
En skylt visar vägen mot en av vallokalerna i Scheveningen, där många invånare i höstas röstade på ytterhögerns Geert Wilders i det nationella valet. Bild: Wiktor Nummelin/TT
I centrala Haag är väljaren Els skeptisk till ytterhögerledaren Geert Wilders och hans politik. 'Det går inte att lita på honom', säger hon.
I centrala Haag är väljaren Els skeptisk till ytterhögerledaren Geert Wilders och hans politik. "Det går inte att lita på honom", säger hon. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Fakta: Så röstar Europa

Val till EU-parlamentet hålls i samtliga 27 medlemsländer då totalt 720 ledamöter ska väljas, fördelade i enlighet med medlemsländernas storlek.

Så här röstar länderna (med antalet mandat inom parentes):

• Torsdag: Nederländerna (31)

• Fredag: Irland (14) och Tjeckien (21)

• Lördag: Italien (76), Malta (6), Lettland (9), Slovakien (15) och Tjeckien (21)

• Söndag: Belgien (22), Bulgarien (17), Cypern (6), Danmark (15), Estland (7), Finland (15), Frankrike (81), Grekland (21), Italien (76), Kroatien (12), Litauen (11), Luxemburg (6), Polen (53), Portugal (21), Rumänien (33), Slovenien (9), Spanien (61), Sverige (21), Tyskland (96), Ungern (21) och Österrike (20)

Fotnot: I Tjeckien är vallokalerna öppna under både fredagen och lördagen, i Italien under både lördagen och söndagen.

Fakta: Resultatet i Nederländerna

Så här blir utslaget i Nederländernas EU-val enligt en vallokalsundersökning för tv-bolaget NOS:

Groen Links/PVDA (miljöparti/socialdemokratiskt): 8 mandat

PVV (ytterhöger): 7 mandat

VVD (högerliberalt): 4 mandat

CDA (kristdemokratiskt konservativt): 3 mandat

D66 (vänsterliberalt): 3 mandat

BBB (bondepopulistiskt): 2 mandat

Volt (paneuropeiskt): 1 mandat

NSC (konservativt): 1 mandat

PVDD (djurrättsparti): 1 mandat

SGP (kristet): 1 mandat

Det riktiga valresultatet presenteras först på söndag, då samtliga övriga EU-länder också har röstat.

ANNONS