WHO-chefenTedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
WHO-chefenTedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild. Bild: Christopher Black/AP/TT

WHO-chefen: Oetiskt att söka flockimmunitet

ANNONS

Att försöka bemästra coronapandemin genom att låta viruset röra sig fritt i samhället för att nå så kallad flockimmunitet är "oetiskt", slår Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef för WHO, fast på en digital pressträff.

– Aldrig i folkhälsans historia har flockimmunitet använts som en strategi för att svara på ett utbrott, än mindre en pandemi, konstaterar han och poängterra att flockimmunitet uppnås genom att skydda människor från ett virus inte genom att utsätta dem för det.

Tedros Adhanom Ghebreyesus påpekar också att uppskattningsvis mindre än tio procent i de flesta länder har haft covid och att de allra flesta människor därmed fortfarande är mottagliga för viruset.

ANNONS

– Att tillåta ett farligt virus som vi inte helt förstår att röra sig fritt helt enkelt oetiskt. Det är inget alternativ.

I våras spekulerades det i att de svenska, förhållandevis milda, åtgärderna för nedstängning av samhället i själva verket var försök att uppnå flockimmunitet. Sådana spekulationer har hela tiden tillbakavisats av Folkhälsomyndigheten.

ANNONS