Vulkanutbrott i Tonga minskade ozonlagret

I januari 2022 fick vulkanen Hunga ett kraftigt utbrott. Materia spyddes ut och nådde hela 57 kilometer upp i luften. Utbrottet täckte den närliggande ön Tonga i aska, orsakade tsunamis i Peru – och minskade till och med på ozonlagret.

ANNONS
|

Undervattensvulkanen Hungas utbrott i mitten på januari 2022 var så kraftigt att det märktes världen över och tydliga tryckförändringar i atmosfären noterades. När havsvattnet mötte den heta lavan bildades samtidigt en explosion av sällan skådat slag.

Beräkningar från den amerikanska rymdstyrelsen Nasa visar att molnet, som nådde minst 35 kilometers höjd, innehöll mer vatten än vad som någonsin tidigare uppmätts. Hela 146 miljoner ton vatten, tillräckligt för att fylla 58 000 olympiska simbassänger, skickades upp i atmosfären.

Utbrottet orsakade en tsunami både vid den närliggande ön Tonga och ända bort till Peru, där vågorna orsakade en oljeläcka. Myndigheterna i Peru kallade oljeutsläppet för den värsta ekologiska katastrofen i området runt huvudstaden Lima i modern tid.

ANNONS

Nu har forskare kommit fram till att utbrottet var så intensivt att det till och med delvis utarmade jordens ozonlager, rapporterar The Washington Post.

En satellitbild visar hur ön Tongatapu täcktes av aska. Den första bilden är tagen den 14 januari och den andra är tagen den 16 januari, dagen efter utbrottet.
En satellitbild visar hur ön Tongatapu täcktes av aska. Den första bilden är tagen den 14 januari och den andra är tagen den 16 januari, dagen efter utbrottet. Bild: AP

Ovanligt att utbrott lyckas påverka ozonlagret

Ozonlagret hittas i jordens stratosfär och dess koncentration är särskilt hög i den nedre delen av stratosfären, ungefär 15 till 30 kilometer över markytan. Ozonlagret hjälper till att skydda jorden från skadlig UV-strålning från solen. Med ett tunnare ozonlager utgör solen en större risk för människor, som i högre utsträckning riskerar att drabbas av cancersjukdomar. Även jordens natur- och djurliv riskerar att påverkas negativt.

Ett team av internationella forskare har publicerat en ny studie i tidskriften Science, där de visar på att koncentrationerna av ozon i stratosfären minskade uppemot 30 procent i vissa områden i samband med utbrottet.

– Det är mycket svårare för ett utbrott att påverka något i det här området eftersom det måste vara väldigt explosivt för att nå så pass högt. Det var fallet med Hunga Tonga eftersom det kunde skjuta ut saker upp till 50 kilometers höjd, säger Stephanie Evan, huvudförfattare till studien, enligt Washington Post.

Under 1970-talet konstaterades det att ozonlagret hade börjat tunnas ut, främst i ett område runt Antarktis. Efter att man infört en rad olika åtgärder har det långsamt börjat återställas.

ANNONS

LÄS MER:Vulkanutbrott skapade "superplasmabubbla"

LÄS MER:Vulkanutbrottet på Tonga högst någonsin

LÄS MER:Nasa: Utbrott sköt upp rekordmängd vatten

LÄS MER:Oljekatastrof i Peru efter Tongautbrottet

ANNONS