EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen jublar i Bryssel över de preliminära siffrorna i EU-valet.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen jublar i Bryssel över de preliminära siffrorna i EU-valet. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Von der Leyen: "Vi vann" – högervåg i EU

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen utropar sig till vinnare i EU-valet där både högern och ytterhögern går framåt.
Frågan är om valförlorarna i Tyskland och Frankrike vill ge henne sitt stöd.

ANNONS
|

Enligt EU-parlamentets egna prognoser blir kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP återigen klart största partigrupp. Därmed ligger manegen krattad för en ny mandatperiod som kommissionsordförande för EPP:s toppkandidat Ursula von der Leyen.

– I dag är en bra dag för EPP. Vi vann EU-valet. Vi är det klart starkaste partiet – stabilitetens ankare, säger hon i ett segertal i EU-parlamentets plenisal i Bryssel.

– Det finns fortfarande en majoritet i mitten för ett starkt Europa och det är avgörande för stabiliteten. Mitten håller, fastslår von der Leyen.

Enligt den senaste prognosen från parlamentet får hennes EPP – där även svenska M och KD ingår – preliminärt 189 mandat i det tillträdande parlamentet.

ANNONS

Yttern växer

Ytterhögern växer samtidigt. SD:s partigrupp, EU-skeptiskt konservativa ECR, får 72 mandat, medan Marine Le Pens ID landar på 58. Därtill finns ett stort antal ytterhögermandat även bland de grupplösa och de partier som ännu inte meddelat vilken partigrupp de vill sitta i.

Den stora osäkerheten gäller dock hur de olika ytterhögerpartierna kommer att formera sig och vilka som är villiga att samarbeta med varandra. Exempelvis kastades nyligen tyska AFD ut ur ID-gruppen efter flera skandaler kring toppkandidaten Maximilian Krah.

Stabilt i mitten?

Resultaten ger de tre mittengrupperna – konservativa EPP, liberala RE och socialdemokratiska S&D – en god majoritet med 407 av de 720 mandaten. Det möjliggör en fortsatt ganska stabil majoritet bakom von der Leyen som ordförande i EU-kommissionen.

Mycket hänger dock på hur Tyskland och Frankrike kommer att agera. S-märkte tyske förbundskanslern Olaf Scholz och liberale franske presidenten Emmanuel Macron har noterat svidande nederlag för sina partier i valet.

Nu manas deras partigrupper att svälja förtreten och ställa sig bakom von der Leyen.

– Arbetet börjar omedelbart. I första läget kommer jag att vända mig till dem som vi har haft en plattform med under de senaste åren. Det har fungerat väl så mitt första steg är att vända mig till S&D och RE, säger Ursula von der Leyen.

ANNONS

"Enda trovärdiga"

Bland många konservativa i EPP har det funnits en vilja att i stället samarbeta mer åt högern inom ECR – vilket dock både socialdemokrater och liberaler velat säga nej till. Även de gröna tycker att samarbetet snarare borde ske åt deras håll i stället.

– Jag har alltid haft svårt att förstå hur en koalition med ECR ska fungera. Den enda trovärdiga, stabila och demokratiska koalitionen som är möjlig är med de gröna, säger nederländske miljöpartisten Bas Eickhout på en kort pressträff inne i EU-parlamentet.

Partigruppernas mandat i EU-parlamentet, preliminärt resultat kl 23.25.
Partigruppernas mandat i EU-parlamentet, preliminärt resultat kl 23.25. Bild: Anders Humlebo

Fakta: Så stora blir partigrupperna

Så här stora blir partigrupperna i EU-parlamentet i mandat enligt parlamentets egna prognoser (jämfört med nuvarande situation inom parentes):

Kristdemokratiskt konservativa EPP: 189 (+13)

Socialdemokratiska S&D: 135 (-4)

Liberala RE: 83 (-19)

EU-skeptiskt konservativa ECR: 72 (+3)

EU-kritiska ytterhögern ID: 58 (+9)

Miljöpartistiska De gröna/EFA: 53 (-18)

Vänstergruppen GUE/NGL: 35 (-2)

Grupplösa: 45 (-17)

Övriga: 50 (+50)

Valdeltagandet uppges preliminärt till 51 procent, en marginell ökning jämfört med 2019.

Källa: EU-parlamentet

LÄS MER:Succéval för Miljöpartiet – Sverige går mot strömmen

LÄS MER:Miljöpartiet går starkt – De Gröna backar stort

LÄS MER:Resultat i EU-valet 2024

ANNONS